Naslovna Sandžak Novi Pazar Izetbegović: Ne izbegavam Beograd, ovo je isto kao kad Vučić ode u...

Izetbegović: Ne izbegavam Beograd, ovo je isto kao kad Vučić ode u Banjaluku

Predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović rekao je da je trebalo da ranije dođe Novi Pazar i da ne smatra da je poseta zaobilaženje zvaničnog Beograda.

“U Beogradu sam bio nekoliko puta, a ovo je prvi put da dođem u Novi Pazar, posle 26 godina. Ne vidim ništa sporno u ovoj poseti, jer smo svi svedoci da predsednik i premijer Srbije Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić često posećuju Banjaluku i Trebinje, pa mi to ne smatramo zaobilaženjem Sarajeva. Ovo je ista stvar”, kazao je Izetbegović.

Rekao je da nije ranije posetio Novi Pazar zbog “čekanja da se smire sukobi između Bošnjaka Sandžaka”.

Izetbegović koji je i predsednik Stranke demokratske akcije (SDA), posetu Novom Pazaru je počeo predsedavanjem na sastanku Koordinacije sestrinskih stranaka SDA iz Sandžaka, Kosova, Crne Gore, Makedonije i Hrvatske.

Nakon te sednice, on je istakao da još ima potrebe za zajedničkim radom frakcija SDA u regionu, jer je i dalje neophodno raditi na popravljanju položaja Bošnjaka u državama nastalim raspadom Jugoslavije.

“Bošnjaci su za ovih četvrt veka prošli istorijski put vredan jednog stoleća. Odbranili smo pravo na egzistenciju, na ravnopravnost, povratili svoje ime, jezik, a nakon 450 godina smo vratili državnosti Bosni i Hercegovine i osnovali vojsku. No, ima još mnogo toga da uradimo i rešimo još neka pitanja koja su bila razlog zbog kojih smo i osnovali SDA u zemljama bivše Jugoslavije”, rekao je Izetbegović.

On je ocenio da je “SDA stasala u najvažniju stranku Bošnjaka na Balkanu, a da su Bošnjaci postali politički faktor bez kojeg niko ne može praviti nikakve kalkulacije za budućnost na Balkanu”.

Izetbegović je dodao da je na sastanku Koordinacije sestrinskih stranaka SDA još jednom zauzet stav o zalaganju za mir u čitavom regionu, za kažnjavanje zločinaca prema Bošnjacima i snažnu osudu ekstremizma i terorizma koji pojedinci čine u ime islama.

Izetbegović je potom prisustvoao svečanoj sednici Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV), na koju su, uz većnike, došli i gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac, predsednici opština Sjenica i Tutin Hazbo Mujović i Šemsudin Kučević, i bošnjački poslanici, izuzev Muamera Zukorlića.

Posle sednice Veća, Izetbegović razgovara s predstavnicima lokalne samouprave Novog Pazara. Uz njega, u poseti Novom Pazaru je i predsednik Saveta ministara Bosne i Hercegovine, Denis Zvizdić.

RTV Novi Pazar onemogućena da informiše o poseti Bakira Izetbegovića

Novinarima Radio televizije Novi Pazar od strane Stranke demokratske akcije Sandžaka uskraćeno je pravo da obave svoj posao i informišu gledateljstvo o poseti predsedavajućeg Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića koji danas boravi u Novom Pazaru gde prisustvovuje sednici Bošnjačkog nacionalnog saveta i obeležavanju 26 godina od osnivanja Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka.

Iako smo uredno u toku jučerašnjeg dana poslali zahtev za akreditaciju naše ekipe, jutros je novinarki RTV Novi Pazar saopšteno da naša ekipa nije dobila akreditaciju jer je, kako im je rečeno, ’’isključivo informativna služba SDA odlučivala o tome ko će biti akreditovan za praćenje događaja’’.

I u Bošnjačkom nacionalnom savetu kojim presedava Sulejman Ugljanin našoj ekipi nije dozvoljeno da prati sastanak sa predsedavajućim Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakirom Izetbegovićem.

Ovo nije usamljen slučaj diskriminacije našeg medija, podsećamo da je početkom juna naša ekipa sprečena da izveštava o susretu zamenika ambasadora 16 zemalja Evropske Unije predvođenih zamenikom šefa Delegacije EU u Srbiji Oskarom Benediktom sa Sulejmanom Ugljaninom, predsednikom Bošnjačkog nacionalnog veća.

Podsećamo da je onemogućavanje ekipe da obavi prefesionalni zadatak neprihvatljivo ponašanje i kršenje Zakona o javnom informisanju i medijima, a cenzorsko ponašanje zabranjeno domaćim i međunarodnim normama.

izvor: B92/RTVNP

Exit mobile version