Naslovna Vijesti Janjić traži ministarstvo za Ljudska i manjinska prava

Janjić traži ministarstvo za Ljudska i manjinska prava

Beograd – Predsednik Izvršnog odbora Foruma za etničke odnose Dušan Janjić predstavio je danas inicijativu da se u novoj vladi formira ministarstvo za ljudska prava, manjine i integracije i pozvao Aleksandra Vučića da svoju poziciju posle izborne pobede iskoristi za dalje reforme, unapređenje manjinske politike i smanjenje rizika od etničkih napetosti.

On je na konferenciji za novinare objasnio da bi se ministarstvo bavilo i pitanjima kao što su ravnopravnost polova, sloboda veroispovesti, migracije i integracije.

Janjić je ocenio da postoji široka lista garantovanih prava, da postoje brojne institucije koje se bave manjinama među kojima su najvažniji nacionalni saveti, ali da one, kako je rekao, nisu do kraja razvijene.

“Nemamo institucionalno organizovane zakonom predviđene mostove saradnje ni između samih manjina, kao i između manjina i vlasti. Srbija počinje da liči na arhipelag ostrva koja su međusobno nepovezana”, smatra Janjić.

Istovremeno je predstavljena i Platfroma za strategiju integracije nacionalnih manjina, a Janjić je objasnio da platforma ne predviđa red samo u politici koja se odnosi na manjine, nego se odnosi i na deo akcionog plana za Poglavlje 23.

Govoreći o razlozima za formiranje ministarstva za ljudska prava, manjine i integracije koordinator Foruma, Nenad Ðurđević kaže da je potrebno da se zaustavi dalja etnička segmentacija društva, da postoji potreba da se prava nacionalnih manjina posmatraju i povežu sa drugim ljudskim pravima, kao i da je neophodno da se država osposobi da se nosi sa svim izazovima.

Ðurđević je precizirao da bi, prema njihovom predlogu, Kancelarije za civilno društvo, manjinska prava i dijasporu, kao i deo kancelarije za KIM, zatim Koordinaciono telo za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđu trebalo da budu deo novog ministarstva.

“Trebalo bi razmotriti i da li može doći do standardizacije prava manjina na Zapadnom Balkanu”, istakao je i ocenio da bi to bilo korisno i za srpsku zajednicu na KIM.

On je istakao i da bi vlada trebalo da precizira pravo na osnivanje stranaka nacionalnih manjina kako ne bi dolazilo do zloupotreba.

Budući da bi se ministarstvo bavilo i pitanjima integracija i migracija, Mirjana Rašević iz Centra za demografska istraživanja predstavila je danas podatke koji govore da će Srbija postati imigraciona zemlja, jer je stanovništvo sve starije, dok se broj stanovnika smanjuje.

Ona je navela da je važno da se stvori podržavajuća klima prema strancima koji će dolaziti, kao i da se unapred definišu integracione mere.

Rašević je ukazala da je u Srbiji nivo rađanja dugo bio stabilizovan, međutim sada se sa sigurnošću može prognozirati da će se taj trend prekinuti i da će se kriza produbiti.

“U poslednjih desetak godina, broj stanovnika se smanjio za više od 400 hiljada. Istovremeno smo jedna od najstarijih populacija, prosečna starost je veća od 42 godine. To sve pokuzuje da će sredinom ovog veka Srbija imati manji broj stanovnika i biće starija nego što je danas”, ukazala je Rašević.

Na konferenciji je saopšteno da će platforma za strategiju integracije nacionalnih manjina posle svih dobijenih stručnih mišljenja biti prosleđena Skupštini Srbije.

Exit mobile version