Naslovna HRONIKA Jedanaest Srba prvostepeno osuđeno na 59 godina zatvora za zločin kod Prijedora

Jedanaest Srba prvostepeno osuđeno na 59 godina zatvora za zločin kod Prijedora

jedanaest-srba-prvostepeno-osudjeno-na-59-godina-zatvora-za-zlocin-kod-prijedora
Jedanaest Srba prvostepeno osuđeno na 59 godina zatvora za zločin kod Prijedora

SARAJEVO – U Sudu BiH danas je izrečena prvostepena presuda za pet od 11 optuženih Srba, bivših pripadnika VRS, kojom su osuđeni na ukupno 59 godina zatvora, zbog zločina protiv čovečnosti kod Prijedora.

Niko od optuženih nije prisustvovao izricanju presude.

Od 11 optuženih, za zločin protiv čovečnosti su osuđeni Dušan Milunić zvani Bizon na 12 godina zatvora, Zoran Stojnić na osam godina, Ilija Zorić na 20 godina, Zoran Milunić na 14 godina i Ljubiša Četić na pet godina zatvora.

Nepravosnažno su oslobođeni Radomir Stojnić zvani Grom, Radovan Četić, Duško Zorić, Željko Grbić, Boško Grujičić, Uroš i Rade Grujčić zvani Gruja, Zdravko Antonić zvani Liko i Rajko Gnjatović nadimka Aćim.

Takođe je svih 11 optuženih oslobođeno tačke optužnice koja se odnosi na udruženi zločinački poduhvat.

Advokat prvooptuženog Dušana Milunića je rekao da je njemu isključen telefon otkako je pozvan kao osumnjičeni u drugom predmetu te da ne zna gde se njegov branjenik nalazi.

U optužnici koju zastupa tužilac Izet Odobašić se navodi da su optuženi kao pripadnici Rasavačke čete 6. bataljona 43. brigade Vojske Republike Srpske (VRS), čiji je komandir bio Milunić, te Rezervne stanice milicije Rasavci, čiji je komandir bio Radomir Stojnić, s Radovanom Četićem kao predsednikom Srpske demokratske stranke (SDS) i Kriznog štaba za selo Rasavci – počinili zločin protiv čovečnosti.

U Zecovima je, prema informacijama Detektora, ubijeno najmanje 150 civila bošnjačke nacionalnosti – u selu 69, na drugim lokacijama 20 civila i još 30 na području opštine Prijedor. Takođe, mnogi su odvedeni iz sela i ubijeni kasnije u logorima “Keraterm”, “Omarska” i “Trnopolje”.

Indeksonline/Tanjug

Exit mobile version