Naslovna Vijesti Jovanović: Zdravstveni sistem na ivici izdržljivosti

Jovanović: Zdravstveni sistem na ivici izdržljivosti

Doktorka Vesna Jovanović, direktorka Lekarske komore Srbije, rekla je gostujući u Novom danu na N1 da je naš zdravstveni sistem na ivici održivosti u situaciji kada je samo pet miliona stanovnika osigurano, a godišnje izdvajanje po osiguraniku iznosi oko 230 evra.

Jovanović napominje da je ovaj iznos veoma mali kako bi se podmirilo sve što je zdravstvenom sistemu neophodno. Ona smatra da će se situacija popraviti sa rastom nacionalnog dohotka i povećanjem standarda stanovništva, ali i sa uvođenjem novih načina osiguranja, kada će pacijenti moći da biraju kome i koliko plaćaju osiguranje.

Ipak, direktorka Lekarske komore ističe da i u ovakvoj situaciji, gde postoje primeri korupcije i neregularnosti, naši lekari pružaju maksimum kako bi pacijenti bili siguri.

“Važno je da pacijenti znaju šta je paket usluga koje dobijaju za svoje osiguranje – koje lekove, koje operacije, kada i pod kojim uslovima mogu da koriste banju o trošku Fonda. Samo u jako bogatim društvima možete imati uslugu bolju nego našu”, kaže Jovanović i dodaje da je Republički fond sve strogo propisao, ali da pacijenti nisu precizno upoznati sa onim što dobijaju za svoje osiguranje.

Opšte je mišljenje, kako javnosti, tako i pacijenata, da je stanje u zdravstvu loše, a gošća Novog dana kaže da pacijenti u Srbiji dobijaju maksimalnu uslugu u datim uslovima.

“U Švedskoj trudnica koja ima normalnu trudnoću do samog kraja ne vidi lekara, pregleda je babica, trudnoću vodi babica, babica je porodi u kućnim uslovima. Naša svaka trudnica ima prava da u svakom trenutku u tercijalnoj ustanovi vodi trudnoću, radi ultrazvuk. U Hamburgu je lista čekanja za psihoterapiju preko godinu dana. Idealizujemo druge zdravstvene sisteme, a o našem loše govorimo”, kaže Jovanović.

Prema njenim rečima Srbija nema ni manjka lekara. Sa ukupno 30.000 lekara, to znači da na 1.000 stanovnika dolaze više od četiri doktora, što je, kako kaže, u rangu sa evropskim zemljama.

Na pitanje zašto onda naš sistem nije kao u Nemačkoj ili Skandinaviji, direktorka Lekarske komore kaže da je razlika u tome što je naše izdvajanje za zdravstveni sistem 20 do 50 puta manje po glavi stanovnika.

Izvor: N1

Exit mobile version