Naslovna Featured Istaknuto KADA ĆE DA STANE OVA KIŠA? Meteorolozi nemaju lepe vesti, već najavljuju...

KADA ĆE DA STANE OVA KIŠA? Meteorolozi nemaju lepe vesti, već najavljuju da POTOP TEK SLEDI, a da su negde moguće i POPLAVE

Kiša, kiša i samo kiša. Tako izgleda ovaj 5. avgust u celoj Srbiji, sa pljuskovima, temperaturama ispod proseka za ovo doba godine, a ponegde i olujnim vetrom, grmljavinama i gradom.

“Sredinom dana i posle podne iznad većeg dela Srbije, uklјučujući i područje Beograda, povremeno kiša, plјuskovi i grmlјavina, samo će se na severu Bačke i Banata i krajnjem istoku zemlјe zadržati suvo”, glasi poslednja najava Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ).

Temperature u 13.00 časova kretale su se od 10 stepeni na Zlatiboru, odnosno 17 u Vranju, 19 u Beogradu do maksimalnih 26 u Negotinu.

“Na području Srbije danas se očekuje pojava obilnih plјuskova sa grmlјavinom. Sredinom dana mestimično u celoj zemlјi, a posle podne i uveče u centralnim i jugoistočnim krajevima, gde može pasti i više od 60 mm kiše za 24 h. Na jugozapadu i jugoistoku zemlјe plјuskovi će lokalno biti praćeni i gradom i olujnim vetrom”, upozorenje je RHMZ.

U većem delu Srbije na snazi je narandžasti, a na jugu zemlje maksimalni crveni meteoalarm.

“Na bujičnim vodotocima gornjih tokova Zapadne i Južne Morave, Kolubare i Jadra, kao i na slivovima Lima, Ibra i Toplice danas i sutra moguća su lokalna izlivanja”, upozoravaju hidrolozi.

Na jako nevreme upozorava i Marko Čubrilo.

“Danas se opasnost od nepogoda premešta nad južne i jugoistočne delove Srbije, dok bi posle podne ređih ali dosta jakih grmljavinskih pljuskova moglo biti i na severoistoku Srbije, kao i nad većim delom Vojvodine, dok neki prognositčki modeli za period posle 18h nad delovima krajnjeg zapada Bačke u Srbiji i istočne Slavonije u Hrvatskoj simuliraju razvijanje jake vremenske nepogode”.

Ali, kada će kiša konačno prestati?

– Sutra u centralnim i južnim krajevima se očekuju obilnije padavine, više od 20 mm kiše u periodu do tri sata – zaključuju iz RHMZ.

Blic

Exit mobile version