Naslovna Vijesti Svijet KADIROV: Pobiti i teroriste i narkomane!

KADIROV: Pobiti i teroriste i narkomane!

Čečenski lider Ramzan Kadirov uporedio je prijetnju od zavisnika od droge na putevima sa terorističkom prijetnjom i poručio svojim ministrima kako snage sigurnosti ne trebaju oklijevati u upotrebi smrtonosne snage kako bi obezbjedili sigurnost građana.„Neka idu dođavola svi oni koji krše red i mir u Čečenskoj Republici, njih treba ubiti. Nije važno da li je to nezakonito… ubijte ih! Da li vam je to jasno“, rekao je Kadirov na sastanku sa ministrima čečenske Vlade i vjerskim liderima, prenose agencije.

Prema snimku sa tog sastanka koji se proširio po internetu, Kadirov je planuo nakon što je doznao podatke o stopi pogibija u saobraćaju koje su izazvali vozači pod uticajem droge, a čiji je broj u posljednje vrijeme naglo porastao.

Sve mjere koje su čečenske vlasti dosad poduzele kako bi smanjile broj saobraćajnih nesreća su bile uzaludne.

U Čečeniji su lani uvedeni novi strožiji zakoni koji dopuštaju policiji, ne samo da oduzmu vozačku dozvolu vozačima pod uticajem alkohola i droge, već i da im zaplijeni vozila. Te mjere, međutim, nisu dale značajnije rezultate.

Ograničenje prodaje alkohola

Vlasti su, također, ograničile prodaju alkohola između osam i deset sati izjutra, ali je uslijed toga porastao broj ljudi koji koriste drogu u obliku tableta, umjesto alkohola.

Kadirov je nedavno izjavio kako bi u Čečeniji trebalo iskorijeniti terorizam, kao i da će slijedeći njegov korak biti rat protiv droge.

„Neutralizirali smo na hiljade terorista koji su tu došli iz desetina država. Niz mjera je pomogao da promijenimo stanje kad je riječ o drogi. Prema različitim izvorima, Čečenija je jedna od najuspješnijih zemalja po tom pitanju“, istakao je čečenski lider, dodajući da, međutim, nema mjesta za zadovoljstvo.

Kadirov navodi kako se na području Čečenije droga ne proizvodi, a apoteke ne prodaju lijekove koji imaju karakteristike psihoaktivnih supstanci. Ipak, problem zloupotrebe droge je i dalje prisutan jer se ona šverca u Čečeniju iz drugih ruskih regija i iz inostranstva.

Izvor: Agencije

Exit mobile version