Naslovna Vijesti Svijet Kazahstan obeležava Dan Republike

Kazahstan obeležava Dan Republike

kazahstan-obelezava-dan-republike
Kazahstan obeležava Dan Republike

Kazahstan obeležava Dan Republike. Deklaracija o državnom suverenitetu Kazahstanske SSR (Sovjetske Socijalističke Republike) usvojena je 25. oktobra 1990. godine, predstavljajući prvi korak zemlje ka nezavisnosti. Deklaracija je postala pravni osnov za izradu i usvajanje ustavnog zakona o nezavisnosti Kazahstana 1991. godine.

Vrhovni savet je doneo zakon o nezavisnosti i državnom suverenitetu, obezbeđujući pravno priznanje kao nezavisnu demokratsku državu 16. decembra 1991. Zakon je ovlastio Kazahstan da autonomno određuje i vodi unutrašnju i spoljnu politiku, označavajući ključni trenutak u njegovoj modernoj istoriji.

Proglašenje nezavisnosti označilo je novu eru za Kazahstan, nudeći priliku za izgradnju samoupravne države, podsticanje ekonomskog i kulturnog rasta i uspostavljanje nezavisne spoljne politike. Nakon sticanja nezavisnosti, Kazahstan je uspostavio parlament, implementirao pravosudni sistem i formirao oružane snage, uključujući Republikansku gardu, granične trupe i pomorske snage.

U junu 1992. Kazahstan je učvrstio svoje državne simbole odobravanjem nacionalne zastave i grba. Uvođenje nacionalne valute, tenge, 1993. godine, dodatno je naglasilo autonomiju zemlje, postajući jedino zakonsko sredstvo plaćanja u Kazahstanu.

Ovaj dan takođe služi kao trenutak sećanja na tragične događaje koji su se odigrali u Almatiju u decembru 1986. Tokom ovog perioda, kazahstanska omladina je protestovala protiv sovjetske politike, pokazujući odlučnost naroda za nezavisnost. Dan je podsetnik na visoki cilj zemlje – da evoluira u robusnu, prosperitetnu, suverenu državu. Proslava je od posebnog značaja kao počast onima koji su se zalagali za suverenitet Kazahstana i slobodu njegovog naroda.

Turska je bila prva zemlja koja je priznala nezavisnost Kazahstana ubrzo nakon proglašenja. Rusija, Iran, Švajcarska, Sjedinjene Države, Brazil, Mađarska, Australija, Japan i druge zemlje sledile su ovo priznanje.

Tokom godina, Kazahstan je napravio značajan napredak u primeni demokratskih principa i zaštiti ljudskih prava, pozicionirajući se kao regionalni lider u ovim reformama.

Zemlja je prošla kroz impresivnu transformaciju, zasluživši poštovanje na globalnom nivou. Viševektorska spoljna politika zemlje, balansirajući čin diplomatije, pokazuje njene napore da održi prijateljske odnose sa velikim globalnim silama – Rusijom, Kinom, Evropskom unijom i Sjedinjenim Državama i neguje snažnu saradnju sa uticajnim međunarodnim organizacijama.

Značajna inicijativa je bila dobrovoljno odricanje Kazahstana od nuklearnog oružja, označavajući sebe kao naciju bez nuklearnog oružja. Kazahstan je predvodio globalni antinuklearni pokret, simbolizovan zatvaranjem poligona Semipalatinska, gde je izvršeno preko 450 testova za 40 godina. Ovo zatvaranje označilo je početak međunarodnih napora ka svetu bez nuklearnog oružja.

The post Kazahstan obeležava Dan Republike appeared first on Radio Televizija Novi Pazar.

The post Kazahstan obeležava Dan Republike appeared first on Radio Televizija Novi Pazar.

Exit mobile version