Naslovna Sandžak Novi Pazar Kleka i boza nezaobilazno piće u vrijeme iftara – video

Kleka i boza nezaobilazno piće u vrijeme iftara – video

Novi Pazar – Osim pitica, hurmi, slanog i slatkog jela, obavezan dio svake iftarske trpeze u Novom Pazaru su svakako boza ili kleka.

Prema riječima novopazarskih poslastičara, oba ova osvježavajuća pića su vrlo tražena, dok je ipak čini se boza omiljenijije piće Novopazaraca.

Kako i ove godine ramazanski post traje oko 18 sati, toplo vrijeme kod vjernika izaziva žeđ, a ona se, kažu, najbolje gasi klekom ili bozom. Prema riječima novopazarskog poslastičara Selam Demirija, potražnja za ovim osvježavajućim pićima je podjednaka, ali se čini da Novopazarci ipak viđe uživaju u ukusima boze koja se pravi od isključivo prirodnih sastojaka.

Osim u poslastičarama , ova osvježavajuća pića možete kupiti kod uličnih prodavaca.Cijene ovih pića su ujednačene.

Prema tradiciji tokom svetog mjeseca ramazana za sehur i iftar, češće nego obično, spremaju se tradicionalna jela i slana i slatka. Poslije ispijene kafe u porodičnoj atmosferi, kao dio tradicije postaje i druženje sa prijateljima do kasno u noć – do sehura. Samim tim i grad tada počinje da živi noću, kada se uz još koju kahvu, neki kolač i lijepo druženje dočekuje još jedan dan posta.

Exit mobile version