Naslovna Vijesti Politika Klintonova “izgurala” Sandersa iz trke

Klintonova “izgurala” Sandersa iz trke

Nakon predizbora za nominaciju predsedničkog kandidata koji su u utorak održani u desetak američkih saveznih država kod reublikanaca su u trci ostala tri izgledna kandidata – Donald Tramp, Ted Kruz i Džon Kasich, dok je kod demokrata Hilari Klinton velikom pobedom iz kandidature najverovatnije “izgurala” suparnika Bernija Sandersa.

Hilari Klinton je osvojila Floridu, Ohajo i Severnu Karolinu i ostvarila gotovo nepremostivu prednost pred rivalom Sandersom, demokratskim senatorom iz Vermonta anulirajući prošlonedeljni zapanjujući gubitak u Mičigenu.

Republikanac Donald Tramp pobedio je na Floridi i teško porazio protivkandidata Marka Rubia koji je odustao od dalje kandidature, ali je u Ohaju izgubio od Džona Kasicha. U trci za republikanskog predsedničkog kandidata još uvek je i senator iz Teksasa Ted Kruz što će Trampu zakomplikovati nominaciju na stranačkoj konvenciji u julu.

Kasich je izjavio da vodi pozitivnu kampanju koja će republikanske birače držati zajedno te da po nominaciju ide do kraja.

Ted Kruz je miljenik konzervativnog pokreta “Tea Party” i računa na veću podršku u državama gde će se održavati sledeći predizbori.

Teški poraz od Trampa u svojoj državi Floridi doživeo je Mark Rubio koji je nakon toga izjavio da odustaje od kandidature. “Izabrao sam drugačiji put i ponosan sam na to”, izjavio je pred svojim biračima.

izvor: N1

Exit mobile version