Naslovna HRONIKA Kosovski specijalci pretresaju kuće u Banjskoj

Kosovski specijalci pretresaju kuće u Banjskoj

kosovski-specijalci-pretresaju-kuce-u-banjskoj

FOTO TANJUG/ DOPISNIK KiM/ nr Misija KFOR-a saopćila je kako povećava svoje prisustvo i aktivnost na sjeveru Kosova i pozvala kosovske i srbijanske vlasti na ponovno angažiranje u dijalogu.

Veliki broj pripadnika specijalne jedinice Policije Kosova ušao je u selo Banjska na sjeveru sa psima i započeo pretres u samom selu i okolini, javlja reporter agencije Tanjug.

Srbijanska agencija navodi kako su sa pripadnicima kosovske policije su i pripadnici međunarodnih snaga KFOR koji učestvuju u akciji, te kako su pripadnici misije EULEX sa strane i posmatraju tok situacije.

Prošle nedjelje došlo je do vrhunca napetosti između Kosova i Srbije kad su se sukobili naoružani napadači i kosovska policija u selu Banjska u blizini Mitrovice na sjeveru Kosova.

Ubijena su tri srpska napadača i kosovski policajac. Kao odgovor na ta događanja, NATO je pojačao mirovne snaga KFOR na Kosovu.

KFOR: Povećavamo prisustvo i aktivnosti
Misija KFOR-a saopćila je kako povećava svoje prisustvo i aktivnost na sjeveru Kosova i pozvala kosovske i srbijanske vlasti na ponovno angažiranje u dijalogu, jer ocjenjuju kako je to jedini način da se postigne trajni mir i stabilnost za sve zajednice, prenosi Tanjug pozivajući se na kosovske medije.

Iz KFOR-a dodaju da je cilj njihove misije sačuvati sigurno okruženje i slobodu kretanja za sve ljude koji žive na Kosovu.

„Odluka dolazi nakon nasilnog napada na kosovsku policiju 24. septembra i porasta napetosti u regiji. Ovo je razuman korak kako bi KFOR osigurao neophodne snage, sposobnosti i fleksibilnost da ispuni svoj mandat UN-a da održi sigurno i bezbjedno okruženje i slobodu kretanja za sve ljude koji žive na Kosovu”, navodi se u saopćenju.

Iz KFOR-a ukazuju da će Velika Britanija u narednim danima rasporediti oko 200 vojnika iz Prvog bataljona Kraljevskog puka princeze od Velsa da se pridruže britanskom kontingentu od 400 vojnika koji je već na Kosovu u sklopu godišnje vježbe, a dalja pojačanja će uslijediti od drugih saveznika.

U situacijama kao u Banjskoj uvijek se ostavlja otvoren koridor za mogućnost bijega

IZVOR: AL JAZEERA I AGENCIJE

Exit mobile version