Naslovna Sandžak Novi Pazar Kulturno blago Novog Pazara spašeno od propadanja! Otvorena Kula Motrilja

Kulturno blago Novog Pazara spašeno od propadanja! Otvorena Kula Motrilja

kulturno-blago-novog-pazara-spaseno-od-propadanja!-otvorena-kula-motrilja
Kulturno blago Novog Pazara spašeno od propadanja! Otvorena Kula Motrilja

Danas je obnovljena i rekonstruisana Kula Motrilja, dragoceni spomenik iz XVI veka, svečano otvorena pred oduševljenim Novopazarcima i zaljubljenicima u kulturno nasleđe. Ovaj značajan spomenik sada ima višestruku namenu i, što je najvažnije, uspešno je sačuvan od daljeg propadanja.

“Kula Motrilja predstavlja srce tvrđave i simbol celokupnog Novog Pazara. Njen položaj na grbu grada svedoči o njenom značaju”, izjavio je arheolog Mustafa Baltić, istraživač koji je pridonio otkrivanju njenog istorijskog porekla. Baltić je istakao njen osnovni smisao kao strateške tačke odakle se nadgledala okolina radi otkrivanja eventualnih neprijatelja sa svih strana.

Kula Motrilja, čija se obnova protezala između zapadne tabije i severoistočne strane, simbolizuje istorijsko nasleđe grada. Njena oktogonalna osnova svedoči o njenom izuzetnom inženjerskom značaju i ulozi u odbrani, za razliku od potpuno artiljerijske Kule Džephane, koja je imala ključnu odbrambenu svrhu.

Danas, kao spomenik od izuzetnog kulturnog značaja, Kula Motrilja služi kao otvoreni muzej. Unutar njenih zidina posetioci mogu istražiti eksponate iz zbirke novopazarskog Muzeja Ras, pružajući autentičan doživljaj XVIII veka – perioda koji stručnjaci smatraju vrhuncem značaja ovog istorijskog objekta.

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija je uložilo skoro 23 miliona dinara u obnovu ove kulturne baštine, čime je obezbeđena njena restauracija i revitalizacija za buduće generacije. Otvorenje obnovljene Kule Motrilja ne samo da slavi prošlost već i osigurava da ovaj spomenik predstavlja most između prošlosti i budućnosti Novog Pazara.

indeksonline.rs

Exit mobile version