Naslovna Vijesti Kurtulmus: Referendum u Turskoj 16. aprila

Kurtulmus: Referendum u Turskoj 16. aprila

Zamjenik premijera Turske Numan Kurtulmus izjavio je danas u Ankari da će referendum o ustavnim promjenama u toj zemlji biti održan najvjerovatnije 16. aprila 2017.

“Budući da je predsjednik odobrio Zakon o ustavnim promjenama Republike Turske, sada je sve na izbornoj komisiji. Izborna komisija će u narednim danima objaviti svoju odluku o održavanju referenduma u predviđenom roku od 60 dana što ukazuje na 16. april što je i bila ranija pretpostavka”, rekao je Kurtulmus.
Naglasio je kako će nakon izjašnjavanja građana 16. aprila, suverenitet u punom smislu pripasti upravo narodu.
“Narod će u ovom procesu dati svoju odluku. Nadam se da će ova kampanja proteći na način da ćemo pokazati zrelost turske demokratije. I oni koji kažu ‘da’, i oni koji kažu ‘ne’, svako će iskazati svoje mišljenje”, rekao je Kurtulmus.
– Istraga o događaju u Siriji –
Osvrnuo se i na jučerašnju nesreću u sirijskoj regiji Al-Bab, kada su ruski avioni greškom pogodili stambeni objekat u kojem su se nalazili turski vojnici, kada su poginula tri pripadnika turskih snaga.
“Radimo na tome da se ovaj slučaj u potpunosti rasvijetli. Prve informacije pokazuju da je došlo do greške u koordinaciji, nažalost. Radi se o slučaju do kojeg je došlo bez namjere. Dakle, došlo je do nesreće. No, kako je došlo do toga, o kakvom propustu u koordinaciji se radi, o tome će biti provedena detaljna istraga. Jasno je da u toj borbi trebamo što bolju koordinaciju”, poručio je Kurtulumus.

Exit mobile version