Naslovna Vijesti Linta za dijalog s Bošnjacima

Linta za dijalog s Bošnjacima

Predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta podržava predlog predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića o početku stalnog srpsko-bošnjačkog dijaloga.

Taj dijalog uključuje rešavanje svih otvorenih pitanja iz prošlosti.

U pisanoj izjavi za medije Linta kaže i da konačan cilj tog dijaloga treba da bude dogovor koji će obezbediti dugotrajan mir i stabilnost dva naroda.

“To je jedan od preduslova ekonomskog napretka i otvaranja radnih mesta”, smatra Linta, koji očekuje da jedno od pitanja u razgovorima Beograda i Sarajeva bude težak položaj Srba u BiH, odnosno kako im pomoći da opstanu u uslovima koji nisu laki.

To, dodao je, podrazumeva povratak otete imovine, naknadu štete za uništenu imovinu, elektrifikaciju srpskih sela, otvaranje malih pogona, izgradnju magistralnih i regionalnih puteva u povratničkim sredinama, pokretanje unske pruge, jačanje bezbednosti, slobodno korišćenje srpskog jezika i ćiriličnog pisma u nastavi i javnom životu, povećanje zastupljenosti Srba u državnim službama na federalnom i kantonalnom nivou i drugo.

Pored toga potrebno je razgovarati o uspostavljanju istih standarda u suđenjima za ratne zločine, što sada nije slučaj i bržem rešavanju pitanja nestalih lica kao najvažnije humanitarno pitanje, poručio je Linta.

Exit mobile version