Naslovna Vijesti Ljajić: U oktobru zakon o informacionoj bezbednosti

Ljajić: U oktobru zakon o informacionoj bezbednosti

Beograd, 16. novembra 2012 - Rasim Ljajic na konferenciji za medije. Vlada Srbije skinula je sa dnevnog reda sve tacke koje se odnose na dostavu dokumentacije Haškom tribunalu, što ne znaci da obustavlja saradnju sa tim sudom, ali je svodi na tehnicki nivou, izjavio je danas šef Nacionalnog tima za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajic. FOTO TANJUG / NENAD MILOŠEVIC / tj

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić izjavio je danas da će u oktobru biti donet zakon o informacionoj bezbednosti kojim će se uspostaviti moderan pravni okvir u borbi protiv napada na informacione sisteme.
Ljajić je na konferenciji “Informaciona bezbednost i velike zbirke podataka” kazao da će informaciona bezbednost prvi put biti rešena jednim zakonom, jer je zaštita te oblasti do sada u Srbiji bila regulisana kroz osam zakonskih rešenja.

“Ovo će sada biti jedan celovit pravni okvir do koga se došlo kroz javne rasprave i biće usklađen sa evropskom strategijom informacione bezbednosti”, kazao je Ljajić.

On je najavio da će biti formirano i telo za koordinaciju poslova informacione bezbednosti, a prvi put biće uspostavljen i nacionalni centar za prevenciju bezbedonosnih rizika u informaciono-komunikacionim sistemima (IKS).

Prema njegovim rečima, to neće biti nove institucije i agencije već će biti sprovedena preraspodela unutar državne uprave.

Ljajić je naglasio i da Srbija zbog visokotehnološkog kriminala trpi ogromnu štetu koja se meri desetinama milona evra.

“Ovaj zakon nije samo važan za pojedince, kompanije, državu, već njegovim donošenjem, kao i usvajanjem čitavog niza mera obezbediće se zaštita ljudskih prava i ličnih podataka”, kazao je on.

Donošenje zakona o informacionoj bezbednosti predviđeno je Strategijom razvoja informacionog društva u Srbiji do 2020. kako bi se definisale uloge u borbi protiv visokotehnološkog kriminala i podstakla naučna istraživanja neophodna da bi institucije mogle da odgovore na nove alate i oblike napada.

Zakon uređuje informacionu bezbednost u više slojeva, sadrži odredbe koje se odnose na sve IKS, IKS od posebnog značaja, IKS u republičkim organima, kao i deo o kriptozaštiti i zaštiti od kompromitujućeg elektromagnetskog zračenja.

izvor: BETA

Exit mobile version