Makedonska policija neumoljiva, nema prelaska za izbeglice

    Zbog izbegličke krize, vojska Srbije već tri dana dodatno obezbeđuje granicu sa Bugarskom i Makedonijom. Broj vojnika biće povećan zbog ilegalnih pokušaja prelaska granice. Posle jučerašnjeg prelaska, u Grčku je iz Makedonije vraćen deo izbeglica, ali i oko 80 novinara, fotoreportera i aktivista.

    Jedan grčki producent je za N1 opisao šta se događalo i kakve su posledice događaja na grčko-makedonskoj granici kod sela Moin.

    Nakon incidenta u Makedoniji, Srbija je pojačala prisustvo vojnika na granici sa Makedonijom i Bugarskom.Tamo je trenutno 150, a još 200 vojnika spremno je da im se pridruži, ako to od njih zatraži policija. Za to vreme makedonska vojska vratila je sve izbeglice u Grčku, odakle su juče pokušali ilegalan ulazak u zemlju, kod đevđelijskog sela Mion.

    “Rekli su nam da samo idemo napred i da ćemo tako proći granicu sa Makedonijom. Bilo je hladno i padala je kiša, ali nas nisu pustili da pređemo. Čuli smo na granici da je četvoro ljudi ubijeno, pa smo se uplašili za decu. Sada nemamo ni šatore, a užasno je hladno”, ispričao je Ermin, izbeglica iz Damaska.

    U grupi koja je vraćena bilo je i blizu 80 novinara i aktivista, a producent iz Grčke za N1 otkriva da je grupa koja se kretala duž ograde bila organizovana.

    “Nije bilo baš sasvim jasno da li se nalazimo na grčkoj ili makedonskoj teritoriji. Uhapšeni smo, odveli su nas u policijsku stanicu policijskim vozilima, tamo sam ostao duže od pet sati. Nekolicina policajaca je bila malo gruba prema nama, neki su čak i vikali, ali nisu koristili silu. Zabranjen nam je ulazak u Makedoniju šest meseci”.

    Grčki premijer poručuje izbeglicama da krenu put prihvatnih centara.

    “Apelujemo na izbeglice u Idomeniju da odustanu od upornih pokušaja da ostanu tamo, jer jednostrane odluke zemalja na balkanskoj ruti nisu donete slučajno i neće biti povučene. Verujemo da ne postoji šansa da će granice tih zemalja ponovo biti otvorene”, kaže premijer Grčke Aleksis Cipras.

    Moralna podrška izbeglicama u Idomeniju stigla je od evropskog komesara za izbeglice.

    “Ovo je trenutak kada svi treba da pokažu solidarnost i odgovornost, dva osnovna principa na kojima je Evropa zasnovana. Sve naše vrednosti su ugrožene, i to se najbolje vidi u Idomeniju. Podizanje ograda i varvarskih žica nije rešenje”, smatra komesar Dimitris Aramopulos.

    Za to vreme UNHCR apeluje na Tursku, jedinu uzdanicu u rešavanje problema izbegličke krize, da ubrza procedure za dobijanje azila.

    izvor: n1

    Exit mobile version