Naslovna Vijesti Politika Melajac za Indeksonline: Funkcije važnije od jedinstva

Melajac za Indeksonline: Funkcije važnije od jedinstva

melajac-za-indeksonline:-funkcije-vaznije-od-jedinstva

Politika Vesti  Melajac za Indeksonline: Funkcije važnije od jedinstva 28/12/202228/12/202227 Viewsbnv, intervju, sdp, Vahidin Melajac Vahidin Dado Melajac bio je kandidat SDP-a za predsednika Bošnjačkog nacionalnog vijeća. Da je ta stranka uspela da formira većinu u novom sazivu vijeća. O pregovorima koji su vođeni, stavu Turske po tom pitanju i budućem radu BNV-a Melajac je govorio u intervjuu za Indeksonline. Komentarišući nepostojanje dogovora Melajac je rekao: “Po ko zna koji put pokazalo se da drugi pričaju o jedinstvu, ali ga suštinski ne žele, jer su im važnije funkcije”.

Da li ste bili iznenađeni kandidaturom za čelnu funkciju u Bošnjačkom nacionalnom vijeću?

-Bio sam zaprepašćen, ne samo iznenadjen! Predsednik Rasim Ljajic je rekao da jako dobro stojim u istraživanjima javnog mnjenja i da stranka mora dalje da se podmlađuje, te da je zato mene predložio. Jedno vreme nisam mogao k sebi da dođem, što od iznenađenja, što od straha i odgovornosti.

Šta je SDP tačno nudio drugim strankama u pregovorima?

-Hteli smo da sve liste koje su prešle cenzus formiraju BNV i da konačno imamo jedno telo u kojem će se pokazati bošnjačko jedinstvo. Ako ne možemo oko politike da se složimo, onda bar da postignemo saglasnost oko ovih identitetskih pitanja. Smatramo da za to nema velikih i nepremostivih razlika. SDA je načelno bila za to, ali su od početka tajno pregovarali samo sa Strankom pravde i pomirenja. SPP je bio protiv učešća BOSS-a.

Da li je to bio razlog sto niste uspeli da napravite većinu?

-Nije jedini. Mi smo insistirali da imamo predsednika vijeća. Pošto imamo najviše glasova, izborni rezultat nas je obavezivao da na tome insistiramo. SPP je to mesto tražio za sebe. Što se SDA tiče, oni su ponudili neki papir sa 19 principa, od kojih polovina nemaju nikakve veze sa nadležnostima BNV-a, da ne govorim o tome koliko su ti principi i zahtevi nerealni.

Šta je nerealno?

-Da li je realno da 2% Bošnjaka uvede Srbiju u NATO, ako 90% Srba to ne želi? Da li je realno da se traži promena Ustava u kojem će se zahtevati izmena himne, zastave, grba? Možemo do sudnjeg dana to da tražimo, ali to nikada dobiti nećemo. Da vam ne govorim o zahtevu za političkom i teritorijalnom autonomijom, o kojem SDA prica 30 godina. Šta su ostvarili od toga? Jedno veliko ništa! Pravo da vam kažem, ne mogu da verujem da ljudi i dalje za tu stranku i glasaju. Ko može da glasa za ovakve bajke, koje možda dobro zvuče, ali su ipak samo bajke. Za nas je to bilo potpuno neprihvatljivo! Mi ne želimo da obmanjujemo ljude zbog nekih funkcija koje bi u BNV- dobili.

SDA i SPP su se ipak dogovorili.

-Srećno im bilo. Mi u truhle kompromise nismo hteli da ulazimo. SPP-u je bilo važno da po svaku cenu dobiju predsednika BNV-a da bi sprečili dalje podele i svađe u stranci, a Sulejmanu Ugljaninu je bitno samo da SDP ne bude deo većine. Iz čiste mržnje. A kome je mržnja glavni motiv u životu, teško i njemu i tom životu.

Da li je Turska na neki način učestvovala u ovim pregovorima?

-Nije učestvovala u pregovorima, ali su turski zvaničnici i pre i posle izbora slali jasne poruke da žele jedinstvo koje bi postigli SDP i SDA, a onda bi mogle i druge stranke da se priključe. Ta poruka je bila više nego jasna i tokom susreta Erdogana sa Ljajicem i Ugljaninom, kao i njihovog sastanka sa predsednikom turskog parlamenta. Pošto se Ugljaninu nisu svidele te preporuke, rekao je Turcima: nemojte se vi mešati, mi u Pazaru ćemo se sami dogovoriti. Toliko o njegovoj principijelnosti. Kada mu odgovara, puna su mu usta Turske, kada mu ne odgovara, onda ih moli da se ne mešaju. Ugljanin je principijelan jedino u svojoj neprincipijelnosti.

Da li veće sa novom većinom može funkcionisati i da li može biti uspešno u onome sto su njegove nadleznosti?

-To ce zavisiti od toga da li je Ugljanin tog dana ustao na levu ili desnu nogu, i ko je tog dana predmet njegove mržnje. Mržnja je glavna emocija koju poseduje i na osnovu koje donosi sve odluke. SPP je takođe gladan vlasti, a Ugljanin nije naučio da je sa bilo kime deli. Biće to nemoguća misija.

Kako ce se SDP ponašati?

-Idemo dalje i još snažnije! Ostvarili smo cilj na ovim izborima i dokazali da smo najjača stranka u Sandžaku. Od šest opstina u Sandžaku pobedili smo u četiri. To je odlična osnova za naredne lokalne izbore.

Da li očekujete već sada prekompoziciju vlasti u nekim opštinama u Sandzaku, posto je to predmet sporazuma SDA i SPP?

-To je teoretski moguće samo u Sjenici i Tutinu, ali videćemo da li će se i tamo dogoditi.

Izvor: Indeksonline

Podeli

Exit mobile version