Naslovna Vijesti Ekonomija MMF pohvalio napredak Srbije u sprovođenju aranžmana

MMF pohvalio napredak Srbije u sprovođenju aranžmana

The International Monetary Fund (IMF) logo is seen at the IMF headquarters building during the 2013 Spring Meeting of the International Monetary Fund and World Bank in Washington, April 18, 2013. REUTERS/Yuri Gripas (UNITED STATES - Tags: POLITICS BUSINESS) - RTXYQYK

Zamenik direktora Međunarodnog monetarnog fonda Min Žu pohvalio je u Limi napredak Srbije u sprovođenju trogodišnjeg Stend baj aranžmana iz predostrožnosti koji je Vlada početkom 2015. zaključila sa tom međunarodnim finansijskom institucijom, istakavši da su posebni rezultati ostvareni u domenu makro monetarne stabilizacije i fiskalne konsolidacije

Žu je, na sastanku sa guvernerom Narodne Banke Srbije Jorgovankom Tabaković i ministrom finansija Dušanom Vujovićem, istakao i da preokret trenda rasta bruto društvenog proizvoda, sa negativnog na pozitivan, neosporno ukazuje na pozitivan pomak u sprovođenju programa.

Tokom tog bilateralnog susreta koji prethodi otvaranju Godišnje skupštine Odbora guvernera MMF i Svetske banke koja se ove godine održava u peruanskoj prestonici Limi, Žu je pokazao veliko interesovanje i poznavanje sprovođenja programa u Srbiji.

Tabaković je tom prilikom ukazala i da je odgovorna fiskalna politika koju je vodila Vlada Srbije omogućila centralnoj banci da u većoj meri relaksira monetarnu politiku i snizi referentnu kamatnu stopu, čime je, sa svoje strane NBS dala podsticaj rastu.

“Referentna kamatna stopa je snižena na do sada najniži nivo i time smo, i pored dezinflatornih pritisaka, izbegli ulazak u deflaciju, a istovremeno smo dali i određeni podsticaj ekonomskom rastu”, rekla je Tabaković.

Vujović je govoreći o narednim koracima u sprovođenju Programa rekao da Srbija treba da istraje u strukturnim reformama koje su već započete i da nastavi putem dinamicnog privrednog rasta i stabilne makroekonomske situacije.

Žu je u zaključku susreta dodao da su u narednom periodu za Srbiju prioriteti stabilizacija pozitivnih trendova i aktivnije upravljanje javnim dugom zbog izazova koji dolaze iz međunarodnog okruženja kao i rešenje NPL-ova na osnovu Strategije koja je već usvojena i nastavak strukturnih reformi.

izvor: N1

Exit mobile version