Naslovna Vijesti Moguće dve komemoracije za žrtve Jasenovca?

Moguće dve komemoracije za žrtve Jasenovca?

Ove godine mogle bi da budu održane dve komemoracije žrtvama koncentracionog logora Jasenovac, jedna u organizaciji države, dok bi drugu priredili predstavnici organizacija koje su odlučile da bojkotuju zvaničnu komemoraciju zbog “relativizacije ustaštva”, piše danas riječki Novi list.

Predsednik Koordinacije jevrejskih opština u Hrvatskoj Ognjen Kraus potvrdio je za riječki list da je ta organizacija odlučila da će se 14. aprila okupiti u Jasenovcu.

“Za ostale još ne znam, ali mi ćemo taj dan komemorirati žrtve jasenovačkog logora”, izjavio je Kraus.

Prema pisanju lista, o tome hoće li se eventualno pridružiti alternativnoj komemoraciji uskoro će odluku doneti i Srpsko narodno veće (SNV), Savez antifašističkih boraca Hrvatske i još neka udruženja nacionalnih manjina.

Navodno su te organizacije veoma blizu dogovora o zajedničkoj komemoraciji.

Nezvanično se saznaje da će zvaničnu komemoraciji zaobići i predstavnici bivše vlade levog centra, poput lidera Socijaldemokratske partije Zorana Milanovića, koji bi mogao da dođe na komemoraciju Koordinacije jevrejskih opština 14. aprila.

Novi list ocenjuje da su predstavnici vlade desnog centra shvatili šta bi za Hrvatsku značile dve komemoracije u Jasenovcu, pa je predsednica Kolinda Grabar Kitarović najavila da će se angažovati da bi Ognjena Krausa i druge nagovorila da odustanu od bojkota državnog obeležavanja godišnjice proboja logoraša iz Jasenovca.

Odluku o bojkotu najpre je donela Koordinacija jevrejskih opština u Hrvatskoj u znak protesta zbog “relativizacije i revitalizacije ustaštva”, ali i zbog nezadovoljstva postavom jasenovačkog muzeja.

Potom je istu odluku donelo i Srpsko narodno veće. Nagađa se da će slične odluke doneti još neke organizacije poput udruženja Roma i Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske.

izvor: N1

Exit mobile version