Naslovna Vijesti Nagrada “Dobar primer Novog optimizma” za Šabića i Jankovića

Nagrada “Dobar primer Novog optimizma” za Šabića i Jankovića

Nagrada “Dobar primer Novog optimizma” za 2016. godinu pripašće zaštitniku građana Srbije Saši Jankoviću i povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljubu Šabiću, saopštio je pokret Novi optimizam.

Kako se navodi u obrazloženju, Saša Janković, kao prvi zaštitnik građana, preuzeo je jednu od najvažnijih i najtežih društvenih obaveza da brani sve one kojima su ugrožena ljudska prava i građansko dostojanstvo.

“Uprkos bahatosti nosilaca javnih funkcija i institucija koje predstavljaju, on brani i uspostavlja vladavinu prava koja je u velikoj krizi. Čini to bez uzmaka, uporno, dosledno i odgovorno. Braneći vladavinu prava i slobodu građanina, Janković se predstavio kao uzorni kritičar našeg političkog i pravnog sistema, zbog čega je naišao na nažestoke otpore i opstrukciju”, piše u obrazloženju.

Dodaje se da je Rodoljub Šabić, kao prvi poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, pokazao visoke standarde profesionalnosti i odgovornosti u obavljanju poverenu mu dužnosti.

“Šabić se svakodnevno suprotstavlja svim vidovima protivustavne uzurpacije, neodgovornostima, monopolima i kriminalu u kome su glavni mentori, pokrovitelji i saučesnici državni organi. Profesionalna posvećenost, pravna i moralna kultura u temeljima su njegove značajne misije, bez kojih se ne bi mogli zamisliti civilni oblici postojanja pravne države”, navodi se u obrazloženju.

Dobitnici će biti proglašeni u petak, 9. decembra, u beogradskom Medija centru, a pored nagrađenih, govoriće i sociolog Ratko Božović, zatim prošlogodišnji dobitnik nagrade, književnik i prevodilac Ivan Ivanji, glumac Branislav Trifunović i osnivač Novog optimizma Branislav Grubački.

Pokret “Novi optimizam” već 12 godina dodeljuje tu nagradu osobama ili organizacijama koje se svojim delovanjem i zalaganjima bore za vrednosti koje su jasno izražene u Univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima i Proglasu Novog optimizma, te svojom inicijativom daju dobar primer zajednici i društvu.

Među dosadašnjim dobitnicima nagrade su Mirjana Karanović, ekipa serije “Državni posao”, rege sastav “Del Arno Band”, Dragan Todorović i Mirko Đorđević.

izvor: N1

Exit mobile version