Naslovna Featured Istaknuto Najjača postava učenjaka preuzela muftijstvo Sandžačko! PORED HALITOVIĆA EVO KO JOŠ ĆE...

Najjača postava učenjaka preuzela muftijstvo Sandžačko! PORED HALITOVIĆA EVO KO JOŠ ĆE SE PRIDRUŽITI MUFTIJSTVU SANDŽAČKOM!

Novi Pazar – Tutin – Imam i teolog iz Novog Pazara Senad ef. Halitović izabran je danas za predsjednika Mešihata IZ-e Sandžaka i sandžačkog muftiju pri Rijasetu islamske zajednice Srbije, javlja SNews.

Kako prenosi ovaj portal, na izbornom skupu koji je danas održan u tutinskoj Sultan Fatih džamiji više od pedeset muderisa, imama, profesora, vjeroučitelja i članova Sabora Mešihata Islamske zajednice Sandžaka jednoglasno je odlučilo da sandžački muftija u naredne četiri godine bude Halitović.

Za sandžačkog muftiju kandidaturu je podnijelo pet imama i alima.

Mr. Senad ef. Halitović je rođen 14. 02. 1979. u Kruševu. Svršenik je medrese “Gazi Isa-beg” u Novom Pazaru. Fakultet Islamskih nauka završio na Džamiatul-ulumu u Sani (Jemen) 2004. godine, na istom univerzitetu magistrirao 2006., i stekao zvanje magistra islamskih nauka. Ekspet je iz oblasti islamske ideologije i missionarstva. Halitović je ranije bio upošljen u Novom Pazaru kao glavni imam novopazarskog medžlisa i pomoćnik Muftije sandžačkog. Oženjen je i ima četvero djece.

Nakon izbora za sandžačkog muftiju u jednom tutinskom restoranu održava se i svečana akademija na kojoj se prisustvuje oko hiljadu džematlija, imama i gostiju iz svih sandžačkih mjesta i regiona.

Na skupu, pored velikog broja vjernika prisustvuju delegacija Mešihata IZ-e Crne Gore, IZ-e Makedonije, džemata i predstavnika islamske zajednice iz raznih mjesta u Srbiji i regionu. Na svečanosti su prisutni predstavnici Bošnjačkog nacionalnog vijeća, ambasade Republike Turske, predsjednici sandžačkih općina i javne ličnosti.

Exit mobile version