Naslovna Vijesti NATO: Pristupni pregovori sa Crnom Gorom počinju u februaru

NATO: Pristupni pregovori sa Crnom Gorom počinju u februaru

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg kazao je na konferenciji za medije, na kojoj je predstavio redovni Godišnji izveštaj, da će pristupni pregovori sa Crnom Gorom početi sredinom februara.

“Tokom 2015. doneli smo još jednu važžnu odluku koja će unaprediti stabilnost na Zapadnom Balkanu. Formalno smo pozvali Crnu Goru da otpočne razgovore kako bi postala 29. članica NATO. Pristupni pregovori počeće sredinom februara. Time se ššalje jasan signal onima koji žžele NATO članstvo da su vrata Alijanse otvorena”, rekao je Stoltenberg, prenosi RTCG.

On je podsetio da je u decembru, NATO pozvao Crnu Goru da započne pregovore o pridružživanju Alijansi, potvrđujući napredak koji je ta zemlja napravila i demonstrirajući žželju i privržženost politici Otvorenih vrata Alijanse.

“U cilju dostizanja sva tri osnovna cilja Alijanse – zajednička odbrana, reššavanje kriznih situacija i kolektivna bezbednost – od velike je važžnosti da NATO ima ne samo pravu politiku, sposobnost i odnose, nego i da strukture koje to podržžavaju funkcioniššu i služže svrsi. U tom cilju u 2015. godini NATO nastavlja da se prilagođava, kao institucija, i implementira reforme u svom civilnom i vojnom segmentu strukture da bi osigurali modernu, efikasnu i odgovornu instituciju”, kazao je Stoltenberg, prenosi RTCG.

On je podsetio da se od formiranja 1949. godine, NATO članstvo povećao sa 12 na 28 članica, i to u ššest rundi prošširenja.

U nastavku izvešštaja Generalni sekretar je istakao da je 2015. pokazala da “nestabilnost u inostranstvu direktno utiče na bezbednost kod kuće, ali takođe pokazuje da Alijansa reaguje na to”.

izvor: N1

Exit mobile version