Naslovna Vijesti Svijet NATO: Rusija nije slučajno “uletela” u Tursku

NATO: Rusija nije slučajno “uletela” u Tursku

NATO Secretary General Jens Stoltenberg (C) addresses the North Atlantic Council (NAC) following Turkey's request for Article 4 consultations, at the Alliance headquarters in Brussels, Belgium, July 28, 2015. Turkey sought moral support for its campaign against militants in Syria and Iraq at an emergency meeting on Tuesday with its North Atlantic allies, with both NATO and Ankara playing down any idea of a call for military help from the alliance. Turkey requested urgent consultations with its 27 NATO partners in Brussels after stepping up its role in the U.S.-led fight against Islamic State with air strikes, also hitting Kurdistan Workers Party (PKK) camps in Iraq at the weekend. REUTERS/Francois Lenoir

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da rusko uletanje u turski vazdušni prostor ne izgleda slučajno i da Moskva još nije zadovoljavajuće objasnila te incidente.

“Ne izgleda mi da je u pitanju slučajnost”, rekao je Stoltenberg u Briselu govoreći o dva slučaja ulaženja ruskih borbenih aviona u turski vazdušni prostor tokom proteklog vikenda.

On je kazao da je taj utisak stekao na osnovu obaveštajnih podataka NATO, o kojima nije želeo detaljnije da govori.

Generalni sekretar je izrazio sumnju u validnost objašnjenja zvanične Moskve, koja tvrdi da su avioni, koji su obavljali zadatke u Siriji, na kratko ušli u turski vazdušni prostor kako bi izbegli vremensku nepogodu.

“Nismo dobili pravo objašnjenje”, rekao je Stoltenberg, dodajući da ruska strana nije direktno komunicirala sa NATO, već se o incidentima izjasnila preko medija i izrazio očekivanje da će vojno-vojni kanali komunikacija, koji su očuvani uprkos zahladnelim odnosima Rusije i NATO, biti aktivirani.

Stoltenberg je na konferenciji za medije, koja je održana dva dana uoči zasedanja ministara odbrane zemalja članica NATO u Briselu, ponovio tvrdnje da ruska avijacija nije angažovana u borbi protiv takozvane Islamske države, već protiv sirijske opozicije i civila. On je još jednom pozvao Rusiju da deeskalira svoju intervenciju u Siriji i da se konstruktivno angažuje u traženju načina da se okonča građanski rat u toj zemlji.

Upitan da prokomentariše nedavno bombardovanje civilne bolnice u avganistanskom gradu Kunduzu, u kome je stradao veliki broj pacijenata i osoblja humanitarne organizacije “Lekari bez granica”, za koje se veruje da su ga izvele američke vazdušne snage pod okriljem NATO, Stoltenberg je rekao da je “istraga u toku”.

“Kada budemo imali sve činjenice, moći ćemo da izvučemo zaključke i preduzmemo mere da se tako nešto nikad više ne dogodi”, kazao je Stoltenberg.

NATO pogrešno predstavlja ciljeve

Ruski izaslanik u NATO Aleksandar Gruško izjavio je kako smatra da ta vojna alijansa koristi slučajni ulazak ruskog aviona u turski vazdušni prostor kao izgovor da pogrešno predstavi ciljeve ruske kampanje vazdušnih udara u Siriji.

“Imam utisak da je incident u turskom vazdušnom prostoru iskorišćen da bi se NATO kao organizacija uključio u informacionu kampanju koju Zapad koristi da bi pogrešno predstavio ciljeve operacije koju ruske vojne snage sprovode u Siriji”, rekao je Gruško.

izvor: N1

Exit mobile version