Naslovna Zabava Zanimljivosti Naučnici virusom “ubili” HIV u telu čoveka

Naučnici virusom “ubili” HIV u telu čoveka

A biotechnologist processes cord blood samples to be cryopreserved at a Singapore laboratory August 26, 2005. Since 1988, stem cells have been used to treat an increasing number of diseases, including blood and metabolic disorders, immuno-deficiency ailments, and auto-immune diseases. HALTH REUTERS/Luis Enrique Ascui LA/VP - RTRLLQX

Doktori u Velikoj Britaniji veruju da su na korak od otkrića leka za HIV. Posle tretmana novim setom lekova i korišćenjem nove metode, nije nađen virus u krvi pacijenta. Pet univerziteta, koji su radili na istraživanju, naglašavaju da se radi o prvim analizama, i da će tek vreme pokazati da li je lek sto posto uspešan.

Novi lek testiran je na grupi od 50 pacijenata, od kojih svi imaju HIV. Posle uspešnog trofaznog lečenja, nije izolovan virus u njihovoj krvi. Kako se to desilo?

Doktori su najpre koristi antiretroviralne lekove, koji se i sada koriste, kako bi uticali na T ćelije (ćelije imunog sistema koji napada HIV virus) da proizvode milione kopija virusa. Tako je virus ostao “zarobljen” u ćelijama, odnosno biva uspavan.

Nakon toga, inficiraju pacijenta virusom koji podstiče imuni sistem da pronađe i uništi T ćelije koje su inficirane virusom.

Nakon svega toga, pacijentu je dat i drugi lek, poznat kao “vorinostat”, koji aktivira uspavane T ćelije koji ispuštaju proteine koji su povezani sa HIV infekcijom. Imuni sistem pronalazi te ćelije i uništava ih.

Praktično, telu je dato oružje kojim organizam sam uspeva da izoluje i ubije ćelije koje su zaražene HIV infekcijom. Zato su je naučnici nazvali “šutni i ubi” tehnikom lečenja.

Na ovaj način naučnici veruju da može da se ukloni svaki trag virusa u organizmu čoveka, uključujući i onih uspavanih. Sa druge strane, baš zbog tih uspavanih ćelija, naučnici će morati da sačekaju više godina da bi sa sigurnošću znali da je HIV infekcija u potpunosti nestala.

Samo jedna osoba je uspešno izlečena od HIV infekcije. Radi se o pacijentu koji je dobio transplantaciju koštane srži osobe koja je bila otporna na HIV infekciju. To znači da je njegov čitav imuni sistem praktično zamenjen, što je veoma skupa i komplikovana procedura.

izvor: N1

Exit mobile version