Naslovna Vijesti Politika Ne zna se ko će zameniti Gašića

Ne zna se ko će zameniti Gašića

Serbia's Defence Minister Bratislav Gasic attends a media conference in Belgrade, Serbia, December 8, 2015. Gasic faced dismissal on Monday after remarking to a crouching female reporter, "I love these journalists who kneel so easily." REUTERS/Marko Djurica

Predlog za novog ministra odbrane još nije stigao u Skupštinu Srbije.

Prema Zakonu o Vladi Srbije, predlog bi trebalo da stigne u roku od 15 dana od dana razrešenja, što je bilo 5. februara.

Poslanik Srpske napredne stranke Marijan Rističević je novinarima u Skupštini Srbije kazao da je pitanje za premijera Srbije Aleksandra Vučića kada će to biti.

Poslanica Demokratske stranke (DS) Gordana Čomić navela je da bi to bi značilo da taj predlog treba da stigne u parlament ovog vikenda. “Ostaje da sačekamo i da vidimo da li će biti zakazane sednice. Mislim da koliko su nerado glasali za razrešenje da će toliko nerado i postupati po vladavini prava”, ocenila je Čomić.

Šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije Đorđe Milićević kaže da je puno pravo premijera definiše predlog za novog ministra odbrane. “Mi o tome možemo govoriti onda kada budemo videli predlog”, rekao je Milićević.

Upitan da li će Vučić poštovati rok od 15 dana, Milićević je kazao da ne bi licitirao sa rokovima.

Poslanik Nove stranke Zoran Živković kazao je da o novom ministru odbrane treba da se raspravlja u petak, ali da toga nema ni u najavi, zbog čega će “opet doći do kršenja zakona”.

“Svako ko je verovao da će biti poštovan taj rok je naivan, jer se ni druga obećanja ne poštuju. Nadam se da na to mesto neće biti izabran glumac Stiven Sigal”, kazao je on.

Samostalni poslanik Pokreta za preokret Janko Veselinović kazao je da smatra da Vučić neće imenovati novog ministra i da će sačekati raspisivanje izbora.

“Tada će to postati irelevantno pitanje, a to radi zbog duga prema Gašiću”, kazao je Veselinović.

Samostalni poslanik Levice Srbije Borislav Stefanović saglasio se sa Veselinovićem da premijer Vučić neće postaviti novog ministra odbrane pre izbora, ali i dodao da će sigurno postaviti čoveka koji će preuzeti vođstvo tog Ministarstva.

“To pokazuje da ne želi da uvredi ili ponizi svog prijatelja Bratislava Gašića, za kog sprema novu visoku funkciju”, rekao je Stefanović.

Bratislav Gašić smenjen je 5. februara, nakon seksističkog komentara upućenog novinarki TV B92 Zlatiji Labović.

izvor: N1

Exit mobile version