Naslovna Vijesti Nemačka: Pod istragom 59 izbeglica zbog terorizma

Nemačka: Pod istragom 59 izbeglica zbog terorizma

Wellwishers wave to migrants arriving at the main railway station in Dortmund, Germany September 6, 2015. Austria and Germany threw open their borders to thousands of exhausted migrants on Saturday, bussed to the Hungarian border by a right-wing government that had tried to stop them but was overwhelmed by the sheer numbers reaching Europe's frontiers. REUTERS/Ina Fassbender

Pod istragom je 59 izbeglica osumnjičenih za moguću povezanost s terorističkim organizacijama, saopštio je ministar unutrašnjih poslova Nemačke Tomas de Mezijer.

Mezijer je rekao da bi bilo pogrešno da sve izbeglice budu pod opštom sumnjom “čak i ako postoje istrage u pojedinačnim slučajevima”.

“Trenutno govorimo o 59 istraga za moguću povezanost s terorstičkim grupama, i to je s više stotina hiljada novopridošlih ljudi”, rekao je Mezijer, prenela je medijska grupa Funke.

On je dodao da se u velikom broju slučajeva ispostavilo da su navodi netačni.

Mezijer je zatražio da granice Nemačke budu bolje zaštićene bez sprečavanja dolaska izbeglica u tu državu na legalne i bezbedne načine, i u “razumnom broju”.

Govoreći o oružanom napadu u Minhenu, Mezijer je rekao da nema naznaka da Nemac iranskog porekla, koji je pripremao napad, nije uspeo da se integriše u nemačko društvo.

Napadač iz Minhena koji je u petak ubio devet i ranio 27 ljudi planirao je napad više od godinu dana, saopštila je bavarska policija.

Istražitelj Robert Hainberger rekao je da je 18-godišnji napadač, identifikovan samo kao David S. posetio i fotografisao mesto pucnjave u srednjoj školi u nemačkom gradu Vinenden.

izvor: N1

Exit mobile version