Naslovna Vijesti Hronika Nestao egipatski avion koji je leteo iz Pariza za Kairo

Nestao egipatski avion koji je leteo iz Pariza za Kairo

Avion kompanije EgyptAir koji je u sredu uveče poleteo iz Pariza za Kairo nestao je s radara, saopštila je rano jutros egipatska aviokompanija. U egipatskom Ministarstvu za civilno vazduhoplovstvo kažu da se najverovatnije srušio u more.

Avion na letu MS804 poleteo je u sredu u 23.09 po lokalnom vremenu (21.09 GMT) s 56 putnika i deset članova posade. Nestao je s radara kada je ušao u egipatski vazdušni prostor oko 2.45 po lokalnom vremenu (00.45 GMT).

“Let MS804 izgubio je kontakt s radarima u 2.45 po kairskom vremenu”, navodi se u saopštenju kompanije i dodaje da je avion nestao dok je leteo na visini od oko 11.280 metara iznad Mediterana.

Avion je nestao 20 minuta pre nego što je trebalo da sleti.

Egipatska vojska je saopštila da su Egipat i Grčka uputili su avione i brodove u Sredozemne more u potrazi za nestalim avionom. Vojska je uputila i svoje izviđačke avione da bi lokalizovala avion.

Izvor egipatskog Ministarstva za civilno vazduhoplovstvo ističe da se skupljaju tehnički podaci o stanju letelice Airbus A320 stare 12 godina.

Portparol Ministarstva: Najverovatnije se srušio u more

Portparol ovog Ministarstva Ihab Raslan rekao je za SkyNews Arabia da se avion najverovatnije srušio u more, prenosi AP.

Kompanija EgyptAir objavila je nacionalnost većine putnika koji su bili u avionu: 30 ih je iz Egipta, 15 iz Francuske, dva putnika su iz Iraka, po jedan iz Velike Britanije, Belgije, Sudana, Čada, Portugala i Alžira.

Nisu tražili pomoć, samo su nestali

List New York Times prenosi izjavu čelnika egipatskih vlasti Ehaba Mohija el-Dina koji je kazao da su grčki kontrolori leta upozorili egipatske kolege da su izgubili kontakt s avionom. “Oni nisu tražili pomoć. Samo su nestali”.

Portparol francuskog Ministarstva spoljnih poslova ističe da se vrše provere ali da ministarstvo zasad nema više informacija.

U martu je jedan otmičar preusmerio avion EgyptAir koji je poleteo iz Aleksandrije prema Kipru. Posle šest sati pregovora, otmičar je oslobodio putnike.

Džihadisti iz Islamske grupe preuzeli su odgovornost za pad ruskog aviona koji se srušio 31. oktobra 2015. godine na severu Sinaja. U toj nesreći su stradala 224 putnika.

izvor: N1

Exit mobile version