Naslovna Vijesti Nestašica nanogica u Srbiji!

Nestašica nanogica u Srbiji!

Beograd — Zbog sve više presuda kučnog pritvora Srbiji preti nestašica nanogica.
Novca u budžetu za nanogice nedostaje jer problem nastaje kada treba projektovati koliko će uređaja biti potrebno, što je gotovo nemoguće, piše “Blic”.

Prema podacima Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, svake naredne godine ima skoro duplo više nanogica nego u godini pre, a sličan trend se očekuje i u 2016.

Tako je prema podacima 2011. bilo 88 kažnjenih sa nanogicom, 2012. ih je već bilo 698, 2013. tek nešto malo više od 769, dok je 2014. godine nastavljen rast i bilo je 828 osoba koje su nosile elektronsku nanogicu, a 2015. godine je bilo već 1.394. nosioca nanogice.

Trenutno, nanogicu nosi 730 osuđenika i 180 njih je u kućnom pritvoru. Prema ranijim navodima u medijima, Uprava za izvršenje krivičnih sankcija raspolaže sa 1.030 kompleta za elektronski nadzor.

Inače, prema zakonu, osuđenik može da izdržava kućni zatvor samo ako mu je izrečena kazna zatvora do godinu dana. To su najčešće krivična dela iz oblasti saobraćaja, ali ima i presuda za sitna dela, krađe. U Upravi za izvršenje krivičnih sankcija objašnjavaju da je varijanta kućnog izdržavanja zatvora značajno jeftinija, jer osuđenika država ne leči, ne hrani, ne oblači i ne greje, a i oslobođeno je mesto u zatvoru za one koji su izvršili teža krivična dela.

Exit mobile version