Naslovna Tehnologija Android Novi virus ugrožava bezbednost Android telefona

Novi virus ugrožava bezbednost Android telefona

Nedavno je otkrivena modifikacija bankarskog virusa “trojanca” Gugi koja može da zaobiđe sigurnosne postavke nekih telefona sa Android 6 operativnim sistemom.

Kako se navodi u saopštenju kompanije Kaspersky lab u kojoj je ova vrsta virusa i otkrivena, ovaj ‘trojanac’ se u telefon infiltrira uz pomoć ‘spam’ SMS poruka u kojima se korisnicima ponudi link (koji je maliciozne prirode i sadrži u sebi virus).

Nakon što se otvori link, praktično nema povratka. malware software se instalira na telefon i od korisnika zahteva odobrenje za pristup aplikacijama.

Ukoliko se prihvati zahtev, na ekranu se prikazuje obaveštenje: “neophodna su dodatna prava kako biste mogli da nastavite da koristite telefon”.

Ukoliko se zahtev, pak, ne prihvati, trojanac u potpunosti blokira telefon. Nakon toga, korisnici mogu samo da pokušaju da urade fabrički reset uređaja, ali uspeh ove operacije nije zagarantovan jer je virus u većini slučajeva već zarazio sistem.

Gugi modifikacija trojanskog virusa je bankarski trojanac – krade finansijske informacije i SMS poruke, kao i podatke iz imenika.

Kako bi se korisnici zaštitili od ove vrste malware-a, u kompaniji Kaspersky Lab preporučuju sledeće mere:

1. Izbegavajte automatsko davanje dozvola drugim aplikacijama;

2. Instalirajte antivirus i malware aplikacije i redovno ažurirajte operativni sistem;

3. Kada surfujete po internetu, budite pažljivi koje veb sajtove posećujete. Ako vas telefon prethodno upozori da određena adresa sadrži ‘potencijalno opasan sadržaj’, onda je verovatno tako i treba poslušati.

izvor: N1

Exit mobile version