Naslovna Sandžak Novi Pazar NP: Stagnira broj obolelih od tuberkuloze

NP: Stagnira broj obolelih od tuberkuloze

Novi Pazar – Povodom pojave tuberkuloze na terioriji Novog Pazara, u Zavodu za javno zdravlje (ZJZ) održan je sastanak sa predstavnicima Instituta za javno zdravlje i članovima tima za borbu protiv tuberkuloze.

 

Zaključci koji su doneti, govore u prilog pravovremenoj reakciji insitucija, jer prema njihovoj oceni ZJZ i Opšta bolnica pravovremeno su reagovali sledeći uputstva Ministarstva zdravlja, pa broj obolelih stagnira.  
Obiman posao očekuje ZJZ i odeljenju za plućne bolesti, deo je već odrađen, ali veliki broj pregleda tek predstoji.
Prema rečima načelnice Službe za plućne bolesti dr. Hedije Alibašić, školski i porodični kontakti obolele dece iz Gimnazije učinili su da do sada bude pregledano 400 osoba, a do 1. deptembra treba da bude pregledano skoro još 1.000 ljudi.
Među njima su svršeni gimnazijalci, učenici prve i druge godine, ali i svi zaposleni u ovoj ustanovi.
Iz ove službe traže pomoć od ZJZ i Ministarstva zdravlja, jer tehnički i kadrovski nisu u mogućnosti da posao obave sami. 
Građani treba da se jave sami, ukoliko osete neki od simptoma: kašalj duži od tri nedelje, povećanu temperaturu u popodnevnim ili večernjim satima, lošiji apetit, gubitak težine, opštu malaksalost, pojačano noćno znojenje i bolove u grudima. 
Podsećamo da je ranije registrovano dvanaest obolelih od tuberkuloze, od čega je pet osoba pod opservacijom, dok je sedmoro na lečenju.       

Exit mobile version