Naslovna Vijesti OČEKUJE SE ODGOVOR! Turska poslala dokumentaciju za izručenje Fetulaha Gulena!

OČEKUJE SE ODGOVOR! Turska poslala dokumentaciju za izručenje Fetulaha Gulena!

Turski premijer Binali Jildirim izjavio je danas da je njegova vlada poslala vlastima u Vašingtonu dokumentaciju o izručenju imama Fetulaha Gilena optuženog za organizovanje neuspelog državnog udara u Turskoj.

“Poslali smo četiri dosijea u SAD o izručenju glavnog teroriste (Gulena)”, rekao je Jildirim obraćajući se parlamentu i dodao da će Turska uputiti još dokaza ukoliko to bude zatražila američka strana.
Američki državni sekretar Džon Keri nedavno je zatražio od vlasti u Turskoj bilo kakve dokaze protiv Gilena, koga turska vlada direktno optužuje da stoji iza pokušaja puča u kojem je poginulo 290 osoba.
Gilen, koji godinama živi u egzilu u SAD, odbacio je optužbe da je učestvovao u pripremanju državnog udara. 
 
Jildirim odbacio bilo kakvu osvetu prema pučistima
Turski premijer Binali Jildirim odbacio je danas “duh osvete” prema pučistima posle neuspelog državnog udara u Turskoj pozivajući na poštovanje vladavine prave.
“Niko ne bi trebalo da deluje u osvetničkom duhu… To je apsolutno neprihvatljivo u zemlji u kojoj je vladavina prava”, rekao je Jildirim i dodao da je u Turskoj sada neophodno jedinstvo.
Vojno-policijske mere posle neuspelog puča u kojem je poginulo 290 osoba, izazvale su zabirnutost zapadnih zemalja koje su pozvale Tursku da poštuje vladavinu prava i ustavni poredak i da se uzdrži od moguće opšte represije.

Exit mobile version