Naslovna Vijesti Svijet Od početka izraelskih napada u Pojasu Gaze ubijeno 23.469 Palestinaca

Od početka izraelskih napada u Pojasu Gaze ubijeno 23.469 Palestinaca

od-pocetka-izraelskih-napada-u-pojasu-gaze-ubijeno-23.469-palestinaca
Od početka izraelskih napada u Pojasu Gaze ubijeno 23.469 Palestinaca

Najmanje 112 Palestinaca ubijeno je u izraelskim napadima u Pojasu Gaze u protekla 24 sata. Tako je u Pojasu Gaze od 7. oktobra ubijeno 23.469 Palestinaca.

Saopšteno je da su izraelske snage 97. dana brutalnih napada na tu blokiranu enklavu počinile još deset masakra. U njima je ubijeno 112, a ranjene su 194 osobe.

U saopćenju se navodi da je od početka izraelskih napada u Pojasu Gaze ranjeno ukupno 59.604 Palestinaca. Brojke se odnose isključivo na tijela i ranjenike koji su evidentirani u bolnicama.

Također se navodi da je ubijeno 23.469 Palestinaca, a da 70 posto ubijenih čine djeca i žene.

Izrael nastavlja ciljati i na zdravstvene ustanove u Pojasu Gaze, a iz resornog Ministarstva te palestinske enklave navode da je do sada ubijeno najmanje 337 doktora i zdravstvenih radnika, a da ih je 99 zarobljeno.

Na meti izraelskih napada našlo se 150 zdravstvenih ustanova u Pojasu Gaze, uključujući i 30 bolnica i 53 zdravstvena centra koji više ne rade. Uništeno je 121 ambulantno vozilo.

Izraelski napadi uzrokovali su katastrofalnu humanitarnu krizu u Pojasu Gaze i doveli tamošnji zdravstveni sistem na rub ponora. Nedostatna hrava, čista voda, higijenske potrepštine i medikamenti donose i rizik od širenja zaraznih bolesti u centrima u kojima stotine hiljada raseljenih vode borbu za goli opstanak.

Anadolu

The post Od početka izraelskih napada u Pojasu Gaze ubijeno 23.469 Palestinaca appeared first on Radio Televizija Novi Pazar.

Exit mobile version