Naslovna Vijesti Svijet Ofanziva sirijske opozicije uz pomoć turske vojske

Ofanziva sirijske opozicije uz pomoć turske vojske

Turski tenkovi ušli u selo kod Halepa, a oslobođena su i tri aerodroma.

Sirijski pobunjenici koje podržava Turska su zauzeli nekoliko sela koje je grupa Islamska država Irak i Levant kontrolirala u blizini turske granice, a turska vojska je rasporedila nove tenkove kako bi pomogla pobunjenicima u borbi.

“Danas su pobunjeničke frakcije uspjele da zauzmu sela Arab Ezza, al-Fursan i da napreduju ka Liwi”, rekao je za Al Jazeeru Ahmed Othman, zapovjednik proturske pobunjeničke grupe Sultan Murad.

Sirijska opservatorija za ljudska prava, sa sjedištem u Velikoj Britaniji, potvrdila je da su pobunjenici zauzeli nekoliko sela.

Turska ofanziva protiv ISIL-a je počela prošle sedmice, kada su turske snage i njihovi sirijski saveznici zauzeli Jarablus, strateški sirijski pogranični grad koji je kontrolirao ISIL.

“Od Jarablusa, mi smo krenuli ka zapadu i uspjeli smo zauzeti više od 17 sela, koje je kontrolirao ISIL”, kazao je Othman.

“Cilj je da zauzmemo sva sela između al-Raija i Jarablusa.”

Grupa Sultan Murad i druge pobunjeničke grupe povezane sa Slobodnom sirijskom vojskom su već protjerale ISIL iz oba grada.

Turski enkovi u sirijskom selu

Ranije je objavljeno da je grupa oklopnih vozila Turskih oružanih snaga (TSK) ušla danas u sirijski Cobanbey kako bi podržala Slobodnu sirijsku vojsku u borbi protiv boraca grupe ISIL.

Oklopnjaci turske vojske prešli su granicu i ušli u sirijsko selo Cobanbey, sjeveroistočno od grada Halepa, javlja Anadolija.

Turske snage u sklopu ofanzive “Štit Eufrata” u borbi protiv grupe ISIL podržavaju opozicione sirijske borce na području Jarablusa, nešto istočnije duž tursko-sirijske granice.

Iz tog grada i njegove šire okoline protjerani su borci grupe ISIL.

U okviru ofanzive “Štit Eufrata” avioni Zračnih snaga Turske uništili su dva ISIL-ova položaja na području Vukufa na jugu El Raija i na sjeveru sirijskog Halepa, potvrđeno je iz Generalštaba Turske vojske, prenosi Anadolija.

Istakli su da su za jedanaest dana, koliko traje ofanziva “Štit Eufrata”, oslobođeni aerodromi Idalat, Talyah Garbiyah i Kubba Turkuman na području Arap Izzaha, El Fursana i El Raija.

Aerodrome su zauzeli borci sirijske opozicije uz podršku koalicionih snaga.

Ubijeni turski vojnici i borci PKK-a

U međuvremenu, osam pripadnika turskih sigurnosnih snaga i 11 boraca zabranjene Radničke partije Kurdistana (PKK) ubijeno je u sukobima tokom noći na jugoistoku Turske, rekli su sigurnosni izvori.

Sukobi u pokrajini Van, koja se nalazi nedaleko od granice s Iranom, slijede nakon cjelodnevnog nasilja zabilježenog širom velikog kurdskog jugoistoka.

U tim je sukobima ubijeno 27 boraca PKK-a i najmanje sedam pripadnika sigurnosnih snaga.

Jugoistok Turske pogođen je valom nasilja nakon prekida dvoipogodišnjeg primirja između turske države iPKK-a, koji se bori za nezavisnot, u julu 2015.

Zračna operacija nastavlja se u regiji nakon sukoba tokom noći, izvještava Anadolija navodeći kao izvor mjesnog guvernera.

Oko 40.000 ljudi, većinom Kurda, ubijeno je od početka oružanog ustanka PKK-a protiv državnih vlasti, koji je otpočeo prije tri desetljeća.

Turska, EU i SAD smatraju PKK terorističkom organizacijom.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Exit mobile version