Naslovna Vijesti Omerović osudio predlog da se Vojna akademija nazove po Draži Mihajloviću

Omerović osudio predlog da se Vojna akademija nazove po Draži Mihajloviću

Povodom predloga amandmana da se Vojna akademija nazove po Draži Mihajloviću predsednik skupštinskog odbora za ljudska i manjinska prava Meho Omerović je izjavio da je Draža Mihajlovic bio otpadnik i od kralja kome se zakleo na vernost, jer nije izvršio njegovu naredbu da se pridruži NOVJ.

’’Draža Mihjalović je znači bio dvostruki izdajnik, izdao je svog vrhovnog komandanta i otadžbinu. Čak i da je ostala kraljevina posle rata opet bi mu sudili. Kako bi taj čovek mogao biti primer vojnicima na Vojnoj akademiji i Vojsci koji moraju izvršavati naredbe a ne da ih preispituju. Ne može se dovesti u pitanje ni činjenica da su se jedinice pod njegovom komandom, na kraju rata,povlačile pred jedinicama NOVJ i Crvene armije,zajedno sa okupatorskim snagama’’ smatra Omerović.

On dodajde da bi, kada bi neko u Nemačkoj, Francuskoj ili Norveškoj predložio da se neke značajne ustanove u Berlinu, Parizu, Oslu nazovu po Hitleru, Petenu ili Kvislingu, u najmanju ruku išao u ludnicu, a u zatvor sigurno.

’’Možda bi predlagači trebalo da idu i dalje u svojim pokušajima rehabilitacije ratnih zločinaca i saradnika okupatora? Zašto ne predlože da se neki trg ili ulica u Beogradu nazove po Nikoli Kalabiću ili da se neko obdanište zove po Momčilu Đjujiću? Čudi me da se nisu setili da i nazive dva najveća sportska društva Crvena zvezda i Partizan promene. Ti omraženi komunisticki nazivi da ponesu imena “četnik” i “kokarda” Tako bi barem bili dosledni. Ovako ispadaju smešni’’ izričit je Omerović.

Exit mobile version