Naslovna Vijesti Osmaci polažu malu maturu

Osmaci polažu malu maturu

U 196 škola u Srbiji, u kojima su zaposleni primili umanjenu platu ili je uopšte nisu dobili, danas je potpuno obustavljen rad, potvrdio je za Anadolu Agency (AA) predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Dragan Matijević. (Kristina Maslareviç - Anadolu Ajansı)

Za đake osmog razreda u Srbiji danas počinje završni ispit pred upis u srednje škole, uz manje tenzije u javnosti za razliku od prošlog leta, a analize će pokazati da li je petomesečni štrajk prosvetnih radnika uticao na pokazano znanje na testu.

Đaci danas rešavaju zadatke iz maternjeg jezika, u utorak iz matematike, a u sredu kombinovani test sa pitanjima iz istorije, biologije, geografije, fizike i hemije. Na testovima će biti po 20 zadataka koji nisu iz zbirki za pripremu ispita.

Preliminarni rezultati završnog ispita biće objavljeni 19. a konačni 25. juna. Upis je 6. i 7. jula, a novina ove godine je što završni ispit nosi 30 bodova, za 10 manje nego lani.

Ministar prosvete Srđan Verbić kaže da ove godine ima približno 69.000 osmaka i oko 74.000 mesta.

Verbić, inače, tvrdi da nije video zadatke i da ne zna ni koliko ima pitanja. O tome se pobrinuo Zavod za vrednovnje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja. “Očekujem da test bude približno iste težine kao probni ali videćemo”, rekao je on i savetovao deci da ulože malo veći trud jer je svaki bod važan.

Svakog od tri dana polaganja mogu da poprave utisak od prethodnog, rekao je on i preporučio osmacima da posle male mature izaberu srednju skolu u skladu sa interesovanjem, ne zato što je u pitanju najpopularnija škola ili što tu ide društvo , već svako za sebe treba da odabere ustanovu u kojoj će najviše naučiti i najkvaltietnije raditi.

Exit mobile version