Naslovna Featured Istaknuto OSUĐENI NA VIŠEGODIŠNJE ROBIJE! Borci iz Sandžaka na sirijskom ratištu pred specijalnim...

OSUĐENI NA VIŠEGODIŠNJE ROBIJE! Borci iz Sandžaka na sirijskom ratištu pred specijalnim sudom osuđeni!

Pred Specijalnim sudom u Beogradu izrečena su prvostepene presude sedmorici optuženih za terorizam i povezanost sa terorističkim organizacijama u Siriji.

 

Svi optuženi su proglašeni krivim za krivično delo koje im je stavljano na teret i svi su osuđeni na zatvorske kazne.

Abid Podbićanin, Sead Plojović i Tefik Mujović osuđeni su na po 11 godina zatvora. Iznudin Crnovršanin osuđen je na devet godina i šest meseci, Ferat Kasumović na sedam godina i šest meseci, Goran Pavlović na 10, a Rejhan Plojović devet godina i šest meseci zatvora.

Oni su osuđeni po optužnici da su u Srbiji i regionu, kao i u Zapadnoj Evropi, prikupljali novac i finansirali odlazak više građana Srbije u kampove za obuku, a nakon toga na ratište u Siriji.

Prema optužnici, oni su početkom 2013. godine, uspostavili vezu sa organizacijama Islamska država Iraka i Levanta – IDIL i Front Al Nusra, koje su Ujedinjene nacije proglasile terorističkim.

Prvooptuženom Abidu Podbićaninu – o kome je februara 2015. godine objavljena nikada potvrđena informacija da je poginuo na sirijskom ratištu, Goranu Pavloviću i Rejhanu Plojoviću presuda je izrečena u odsustvu – s obzirom na to da su nedostupni pravosudnim organima Srbije.

Exit mobile version