Naslovna HRONIKA Otkriven identitet crnogorskih državljana osuđenih za šverc kokaina

Otkriven identitet crnogorskih državljana osuđenih za šverc kokaina

otkriven-identitet-crnogorskih-drzavljana-osudjenih-za-sverc-kokaina

PODGORICA – Zbog šverca 5,7 tona kokaina sud na Zelenortskim ostrvima osudio je dvojicu crnogorskih državljana, Nikolu Markovića (34) i Sava Tripčevića (34) na po 12 godina zatvora, saopštili su Portalu RTCG nezvanično iz crnogorske policije.

Reč je o švercu 5,7 tona droge koji je, prema informacijama brazilske policije, organizovao jedan od vođa Balkanskog kartela, Aleksandar Nešić, sin osuđivanog narko dilera i, kako se navodilo u brojnim medijima, “srpskog kralja kokaina” Gorana Nešića Cige, navodi RTCG.

Aleksandar je nedavno uhapšen u Brazilu, u akciji koju je koordinirao Europol.

Osumnjičena Nešićeva banda pod istragom je, posebno od aprila 2022. godine, kada je na Zelenortskim Ostrvima (Kabo Verde), na afričkoj obali, presretnut ribarski brod pod brazilskom zastavom sa 5,7 tona kokaina.

Tada su i uhapšena dvojica državljana Crne Gore, koji su potom osuđeni na po 12 godina zatvora.

U avgustu prošle godine brazilska policija je u Fortalezi zaplenila još 1,2 tone droge.

U septembru ove godine na drugom brodu na 30 kilometara od obale Resifea zaplenjeno je 3,6 tona kokaina. Pet brazilskih članova posade je uhapšeno. Policija sumnja da je Aleksandar Nešić bio vlasnik svih ovih kokainskih pošiljki, odnosno, terete ga da je organizovao šverc više od 10 tona droge.

Žoao Batista Benedito Boteljo, advokat Aleksandra Nešića, rekao je povodom optužbe za međunarodnu trgovinu drogom koju je iznela brazilska Federalna policija, da njegov klijent nije mafijaš, da nema veze sa kriminalnom grupom i da će u toku postupka biti dokazana njegova nevinost.

Posle zaplene 5,7 tona kokaina kod afričkem obale u aprilu prošle godine, uslijedilo je suđenje i sud u Zelenortskim ostrvima osudio je na po 12 godina zatvora dvojicu crnogorskih i pet brazilskih državljana zbog šverca kokaina.

Droga je nađena na brodu “Alkatraz”, a presuda je izrečena 9. decembra prošle godine.

Tužilaštvo je tražilo 12 godina zatvora, sud je to uvažio i izrekao kaznu.

Tanjug/Indeksonline

Exit mobile version