Naslovna Featured Istaknuto Otvorena vrata javne uprave za studentsku stručnu praksu

Otvorena vrata javne uprave za studentsku stručnu praksu

otvorena-vrata-javne-uprave-za-studentsku-strucnu-praksu

Danas je u Beogradu otvoren prvi Sajam studentske stručne prakse u javnoj upravi, koji se jednim delom odvija u Nacionalnoj akademiji za javnu upravu, a drugim, zbog pandemije korona virusa, putem interneta. Organizator je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, uz podršku Evropske unije, a među učesnicima je i Državni univerzitet u Novom Pazaru.

Javna uprava otvara vrata studentima kako bi im pružila priliku da stručnu praksu obave u jednom od 18 organa javne uprave (13 državnih organa i 5 lokalnih samouprava). Sajam je namenjen studentima Univerziteta u Beogradu, Univerziteta u Novom Sadu, Univerziteta u Kragujevcu, Univerziteta u Nišu i Državnog univerziteta u Novom Pazaru.

Sporazumom Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, drugih republičkih  ministarstava,  organa državne uprave i visokoškolskih ustanova, koji je potpisan pre dve nedelje, biće omogućena stručna praksa za više od 60 najboljih  studenata Državnog univerziteta u Novom Pazaru.

Danas je u Beogradu potpisan Program saradnje u vezi sa pružanjem podrške visokoškolskim ustanovama.  Ovaj dokument potpisao je rektor prof. dr Bratislav Mirić.

Studenti završnih godina  Državnog univerziteta u Novom Pazaru stručnu praksu obavljaće u Ministarstvu spoljnih poslova, službi Poverenika za zaštitu ravnopravnosti i Gradskoj upravi Novog Pazara. Stučna praksa obezbeđena je za studente građevinarstva, arhitekture, računarske tehnike, prava, ekonomije, biologije i studijskog programa Vaspitač u predškolskim ustanovama.

U okviru Sajma studentske stručne prakse organizovana je  on-lajn tribina na kojoj su o značaju stručne prakse govorili predstavnici univerziteta. Prorektor za međunarodnu saradnju Državnog univerziteta u Novom Pazaru prof. dr Zana Dolićanin istakla je da “ovakva vrsta sajma ima izuzetan značaj za budućnost studenata“.

Sajam stručne prakse nastavlja se i sutra Forumom pravnih fakulteta, uz učešće predstavnika Narodne skupštine, ministarstava pravde, spoljnih poslova, državne uprave i lokalne samouprave, i prezentacijom državnih organa, koji su svoja vrata otvorili za studente.

 

Senada Kalić

Podeli

Exit mobile version