Naslovna Sandžak Novi Pazar Plakete za privrednike, naučnike i mlade talente

Plakete za privrednike, naučnike i mlade talente

Plakete grada povodom obeležavanja 555 godina od osnivanja Novog Pazara dobiće 11 zaslužnih građana, među kojima su privrednici, bivši gradonačelnici, naučnici, humanisti, ali i talentovani sportisti i učenici, saznaje radio Sto plus.

Priznanja koja Novi Pazar dodeljuje povodom Dana grada biće uručena mladom naučniku Jasminu Nurkoviću, humanisti Gordani Petrović, privrednicima Nedžadu Dragolovčaninu, Muradinu i Muzaferu Gunešu.

Grad će se na ovaj način odužiti i bivšem gradonačelniku Momčilu Džambasanoviću, kao i predsedniku Udruženja sandžačkih Bošnjaka u Bosni i Hercegovini Ekremu Lekiću.

Među dobitnicima se nalaze i mladi sportisti, atletičar Elzan Bibić i teniser Hamad Međedović, kao i gimnazijalka Emilija Đokanović, dobitnica brojnih nagrada na raznim takmičenjima.

Plakete će posthumno biti dodeljene bivšem gradonačelniku Novog Pazara Mehmedu Bejtiću, kao i akademskom slikaru Džengisu Redžepagiću.

Za razliku od prethodnih godina, Novi Pazar neće dodeljivati Povelje grada.

Dobitnicima će priznanja biti uručena na svečanoj akademiji koja počinje u 19 časova.

Dan grada u Novom Pazaru se obeležava brojnim sportskim, kulturnim i zabavnim manifestacijama.

Novi Pazar je osnovao Isa-beg Isaković 1461. godine, turski vojskovođa koji se smatra i osnivačem Sarajeva, Skoplja i Šapca.

Za Dan grada izabran je 20. april jer se tog datuma 1461. godine Novi Pazar prvi put pojavljuje u pisanim spisima u jednom dubrovačkom dokumentu.

Exit mobile version