Naslovna Vijesti Svijet Pobeda Trampa u Indijani, Kruz se povukao iz trke

Pobeda Trampa u Indijani, Kruz se povukao iz trke

Donald Tramp ubedljivo je pobedio Teda Kruza na predizborima u Indijani. Za Trampa glasalo 54,3, a za Kruza 22,9 odsto republikanaca, koji je nakon ovog poraza odustao od trke za predsedničku nominaciju. U redovima Demokratske stranke Berni Sanders je pobedio Hilari Klinton.

Indijana je, suštinski, bila poslednja šansa za Kruza da preokrene negativne trendove i uz pomoć malo političke magije pretekne Trampa u trci za republikanskog kandidata na predstojećim predsedničkim izborima u Americi.

To se, ipak, nije dogodilo, pa je Trampu, sada, otvoren put ka republikanskoj nominaciji. Trampu je potrebna podrška još samo 200 delegata jer ih je do sada prikupio 1.047, da bi formalno obezbedio predsedničku nominaciju, ali Kruzovo odustajanje od kampanje znatno je olakšalo posao američkom biznismenu.

“Što se tiče Teda Kruza, ne znam da li mu se sviđam ili ne, ali znam da je pakleni protivnik. Sledeća na redu je Hilari Klinton”, rekao je Tramp u pobedničkom govoru.

Kruz je nakon poraza kazao da se njegova kampanja završava u Indijani.

“Rekao sam da ću nastaviti sve dok postoji realna šansa za pobedu. Žao mi je, ali mislim da pobeda više nije realna”, rekao je kandidat republikanaca.

Pobeda Sandersa u Indijani

U redovima Demokratske stranke Berni Sanders je pobedio Hilari Klinton.

Međutim, Sandersova pobeda neće ugroziti favoritkinju demokrata koja je već obezbedila 92 odsto potrebnih delegata za predsedničku nominaciju.

“Znam da Hilari Klinton misli da je ova kampanja završena. E, pa nije u pravu”, poručio je ipak Sanders.

Uprkos “pretnjama” svog protivkandidata Klintonova se polako okreće kampanji za predsedničke izbore u novembru.

izvor: N1

Exit mobile version