Naslovna Sandžak Novi Pazar PODSTICAJ ZA POLJOPRIVREDNIKE! EU daje 52 hiljade eura za poljoprivredne proizvođače iz...

PODSTICAJ ZA POLJOPRIVREDNIKE! EU daje 52 hiljade eura za poljoprivredne proizvođače iz Sandžaka

Novi Pazar – Međuopštinska unija poljoprivrednih udruženja učestvovala je na konkursu za podršku poljoprivrednim proizvođačima, koji je bio raspisan prošle godine, a koga je podržala Evropska unija i Vlada Švajcarske preko razvojnog programa Evropski Progres. Kako je istakao predsednik MOUPU-a Ismet Sajtarić i prvu i drugu fazu projekta su prošli uspešno. Druga faza je donela 52 hiljade eura za kupovinu 90 komada priključne traktorske mehanizacije i opreme. On je dodao da predstoji i treća faza na kojoj će uzeti učećše i koja donosi mnogo više sredstava.

Bespovratna sredstva odobrena za finansiranje projekta, koji je podržan od Evropske unije i Vlade Švajcarske preko razvojnog programa Evropski PROGRES, Međupštinska unija poljoprivrednih proizvođača iskoristiće za nabavku poljoprivredne mehanizacije, opreme za preradu i proizvodnju poljoprivrednih proizvoda, istako je predsednik MOUPU-a Ismet Sajtarić. On je dodao i da je prva faza ovog konkursa bila edukacija poljopriivrednika u stručnom osposobljavanju u pisanju projekata koja se održavala u Vrnjačkoj Banji i na Kopaoniku kao i studijsko putovanje u Francusku, dok je druga podrazumevala učešće udruženja koje ima najmanje tri gazdinstva koja obuhvataju poljoprivrednika sa 5 i više grla goveda.

“Ovim projektom je predviđeno da 37 poljoprivrednih udruženja iz Novog Pazara, Tutin i Sjenice dobiju subvenciju u iznosu od 45 hiljada eura, odnosno kad se oduzme PDV i doda na ono što daje Evropski PROGRES dobija se ukupno 52 hilajde eura. Mi smo juče potpisali ugovor i u toku naredne nedelja prva isporuka će biti isporučena a onda se raspisuje tender na osnovu koga ćemo da nabavimo ukupno 90 komada priključne traktorske mehanizacije i opreme. Podeli ćemo ih poljoprivrednicima gde će svaki od njih ili udruženje tražiti ono što im najvše odgovara, i oni će to dobiti početkom naredne godine”, dodao je Sajtarić.

“U ovu studijsku posetu bio sam predložen i izabran od strane Međuopštinske unije poljoprivrednih proizvođača Novog Pazara, Tutina i Sjenice. Ova poseta omogućila nam je da na licu mesta vidimo na koji način se njihovi poljoprivrednici i zadruge organizuju, kako funkcionišu i kako se finansiraju”, istakao je predsednik poljoprivrednog udruženja iz Sebečeva Izet Ujkanović.

Sajtarić je istako da je ovo program gde se radi zajedno,i da će po jedno udruženje od 5 ili 10 članova koristi jednu kosačicu, jednu frezu i ono što je potrebno za njihov rad i unapređenje. Takođe je dodao i da žele da ostavre uspeh u ovom projektu jer, kako je rekao, očekuje i treća faza gde su ulaganja mnogo veća al ii iznosi koji se dobijaju.

Exit mobile version