Naslovna Zabava Zdrav život Posle više od sto godina vratio se šarlah

Posle više od sto godina vratio se šarlah

Šarlah, teška bolest viktorijanskog doba ponovno se pojavila, objavio je britanski list Independent. Lekari u Velikoj Britaniji su iznenađeni zbog ponovne pojave ove bolesti i to u velikom broju slučajeva.

Srećom, šarlah više nije smrtonosan i može se lečiti, a izaziva ga bakterija “streptococcus pyogenes”. Najčešće pogađa vrlo malu decu čiji je imunitet slab.

Ova bolest je u 19. veku odnela veliki broj života, da bi u 20. veku bio skoro potpuno iskorenjen. Broj obolelih se u Velikoj Britaniji naglo se povećao od septembra 2013. do marta 2014. godine, kad je zabeleženo 2.830 obolelih. Od septembra 2015. do marta ove godine broj obolelih popeo se na 6.100, a svake nedelje otkrije se 600 novih slučajeva.

Šarlah se lako širi na mestima poput škole ili dečjih igrališta, najčešće među decom mlađom od deset godina koji su u bliskom kontaktu. Simptomi često uključuju crveni osip koji najčešće počinje na grudima i stomaku, posle čega se širi na ostala područja. Često otiče i jezik, pojavljuju se jak bol u grlu i teška grlobolja, kao i visoka temperatura.

Vakcina za šarlah ne postoji, a leči se antibioticima koje treba uzimati oko deset dana. Ukoliko se ne leči, šarlah može dovesti do brojnih komplikacija i opasnih stanja poput upale pluća.

izvor: N1

Exit mobile version