Naslovna Vijesti Potraje li ovakvo stanje Hrvatskoj preti kolaps!

Potraje li ovakvo stanje Hrvatskoj preti kolaps!

Hrvatskoj je potrebna realizacija nužnih reformi, smatra većina hrvatskih istaknutih poslodavaca, “teških” desetke milijardi kuna.

Oni su, na privrednom skupu Dan preduzetnika u Zagrebu razgovarali o reformama, koje zagovaraju već godinama u Hrvatskom udruženju poslodavaca, vodili i neslužbene razgovorie isključivo o političkoj situaciji i verovatnom padu Vlade.

Sa pozornice su i predsednica Kolinda Grabar-Kitarović i predsednica HUP-a Gordana Deranja pozvale na stabilizaciju, između redova poručujući da je možda bolje da se preskoče prevremeni izbori. Glavni izvor rizika za ulagače u ovom trenutku je nestabilna politička situacija u Hrvatskoj.

Predsednica Grabar-Kitarović istakla je da je u definisanju sprovođenja reformi potreban sveobuhvatan pristup problemima, odustajanje od politizacije, od traženja brzih rešenja radi političkih bodova, a istakla je da je rast BDP-a od 2 odsto neambiciozan.

“Potreban nam je rast BDP-a od bar 3 odsto uz još jači rast industrijske proizvodnje i izvoza kako bi se servisirao javni dug, ali i promenila struktura privrede. To će stvoriti stabilna radna mesta, što je nužno”, kazala je predsednica Hrvatske.

Ona je dodala i da Hrvatska mora da odustane od destrukcije kvalitetnih projekata zbog stranačkih interesa.

Prva žena HUP-a Gordana Deranja bila je otvorenija pozvavši političare da nacionalne interese stave ispred svojih pojedinačnih, stranačkih ili drugih partikularnih interesa.

“Hrvatska nije u poziciji da može da dopusti sebi da nestabilnost, kojoj svedočimo, potraje još nekoliko meseci. Nemamo taj luksuz. Potrebna nam je hitna stabilizacija stanja u zemlji. Ako je potrebno, i novim izborima”, kazala je Deranja.

A novi izbori koji su pred vratima ne olakšavaju posao ministra finansija Zdravka Marića kome iduće nedelje u posetu dolaze predstavnici iz rejting agencija.

Ako u međuvremenu Vlada padne, nejasno je koliko će manevarskog prostora Marić imati u odbrani kreditnog rejtinga.

Za sada je uveren da makroekonomski pokazatelji Hrvatske, od rasta BDP-a do pada nezaposlenosti i rasta industrijske proizvodnje, pokazuju da nije potrebno rušenje rejtinga, pa očekuje da će Hrvatska zadržati postojeću ocenu kreditne sposobnosti.

Ipak, upozorava da su za zadržavanje rejtinga u srednjem roku nužni i nepopularni reformski potezi.

izvor: B92

Exit mobile version