Naslovna Tehnologija Android Predstavljeni Google Pixel i Pixel XL telefoni

Predstavljeni Google Pixel i Pixel XL telefoni

Nakon nekoliko nedelja glasina i nepotvrđenih informacija, a posebno poslednjih dana kada smo saznali gotovo sve o novim Google telefonima, kompanija je danas zvanično predstavila Pixel i Pixel XL modele. Oba telefona je proizvela kompanija HTC, mada Google na sebe preuzima kompletnu zaslugu oko dizajna i reklamira ih pod brendom “phone by Google”. Telefoni se razlikuju po dimenzijama i rezoluciji ekrana.

Google Pixel telefoni su izrađeni od brušenog aluminijuma, a imaju poleđinu od stakla. Google je tokom prezentacije istakao pet ključnih karakteristika, koje Pixel telefone izdvajaju od konkurencije:

– Google Assistant – Pixel je prvi telefon sa integrisanim Google Assistantom. Kada korisnik pritisne i drži Home taster ili izgovori ključnu reč, aktivira se Assistant. Assistant je mnogo napredniji od dosadašnjeg Google Now servisa i kontekstualno je svestan šta se dešava na uređaju. Tu je i integrisana Google Now on Tap funkcija, koja omogućava dodatne informacije o upitima.

– Kamera iskustvo – Pixel Camera na poleđini je od 12.3MP, a Google je naziva najboljom kamerom na bilo kom telefonu. Stiže sa funkcijama kontrole balansa, smart burst modom, a Google AI bira najčistije i najbolje snimke. Kamera koristi i HDR+ za najbolji maksimalni dinamički raspon.

– Neograničeno cloud skladište – Google će omogućiti neograničen prostor za fotografije i video klipove pune rezolucije.

– Konektivnost i komunikacija – Pixel korisnici će najnovija Android ažuriranja dobijati direktno od Google-a, čim ona postanu dostupna. Ovo je svakako jedna od najbolnijih tačaka kod Androida, koji je poznat po kasnom dolaženju na telefone. Ovo naravno isključuje Google modele, ranije Nexus, a sada Pixel, koji su uvek imali primat kada je u pitanju Android nadogradnja. Google je dodao i fast charging opciju, koja omogućava do sedam sati rada na telefonima nakon samo 15 minuta punjenja. Tu je i dvadesetčetvoročasovna podrška uživo, ugrađena dirktno u Pixel softver. Na telefone je preinstalirana i Google Duo aplikacija za video razgovore.

pixel3

– Izrađeni za mobilnu virtuelnu realnost – Pixel telefoni su prvi modeli kompatibilni sa Daydream platformom, a sve zajedno funkcioniše savršeno uz Daydream View kacigu za virtuelnu realnost, koju je Google takođe predstavio danas.

Kada su sirovije hardverske karakteristike u pitanju, Manji Pixel ima 5-inčni ekran sa 1080p rezolucijom, dok Pixel XL koristi 5.5-inčni Quad HD panel. Oba displeja su AMOLED tipa. Oba telefona imaju po 4GB RAM-a, USB Type-C priključak, izbor između 32GB ili 128GB skladišnog prostora, Bluetooth 4.2 podršku i 3.5mm priključak za slušalice, što je Google posebno naglasio tokom prezentacije.

Pixel i Pixel XL telefone pokreće najnoviji Snapdragon 821 procesor, a tu je i specijalizovana verzija Android softvera, koja uključuje i podršku za Daydream platformu za virtuelnu realnost, koju je Google najavio na svojoj I/O konferenciji.

Cena i dostupnost: Google Pixeli će se prodavati po početnoj ceni od 649 dolara za 5-ični model sa 32GB prostora, odnosno 749 dolara za 128GB model. Google Pixel XL od 32GB će koštati 769 dolara, dok će 128GB verzija koštati 869 dolara. Oba telefona su dostupna za prednaručivanje od danas, a dostupni su u crnoj i srebrnoj boji (uz ekskluzivnu plavu za određena tržišta).

Exit mobile version