Naslovna Vijesti Pregovori sa EU počinju 19. decembra?

Pregovori sa EU počinju 19. decembra?

Vrh Evropske unije sve je bliže odluci da upali zeleno svetlo za naredni korak Srbije ka članstvu i narednu međuvladinu konferenciju zakaže za 19. decembar, kada će se u Briselu na sednici Evropskog saveta okupiti šefovi država i vlada zemalja članica – saznaju „Novosti“.

Prema našim informacijama, tada bi bila otvorena i prva poglavlja, 32 i 35, koja se odnose na finansijsku kontrolu i normalizaciju odnosa sa Prištinom. Na ovakvom redu vožnje posebno insistira Italija koja bi da „pogura“ integracije Srbije pre nego što okonča šestomesečno predsedavanje EU i prepusti ga Letoniji.

Čak je i Berlin, koji zastupa najtvrđi stav o brzini evropskog puta Beograda, spreman da popusti posle pomaka u primeni Briselskog sporazuma. Nemačka je pozdravila poslednje dogovore koje su tehnički timovi Beograda i Prištine postigli o integrisanom upravljanju prelazima, slobodi kretanja i distribuciji struje, održavanju Parade ponosa, kao i o formiranju radne grupe za otkrivanje okolnosti paljenja ambasada 2008.
Vetar u leđa Srbiji biće i godišnji izveštaj o napretku, koji Evropska komisija objavljuje u oktobru, a u kojem će odlazeći komesar za proširenje Štefan File zatražiti otvaranje poglavlja u decembru.

Kako tvrde naši izvori bliski briselskoj administracija, „opcija B“ je da Evropski savet u decembru, u svojim zaključcima, kaže da je Srbija spremna za otvaranje poglavlja i da se naredna međunarodna konferencija zakaže posle novogodišnjih praznika, na godišnjicu početka pregovora Srbije i EU – 21. januara 2015.
Šefica našeg pregovaračkog tima Tanja Miščević kaže za „Novosti“ da je Srbija spremna da već u oktobru otvori poglavlje 32, za koje je gotova i pregovaračka pozicija:
– Poznato je da neke zemlje insistiraju da se među prvima otvori i poglavlje 35, koje se odnosi i na KiM. Tu će ključ biti nastavak dijaloga na visokom političkom nivou. Ukoliko Priština u narednim nedeljama formira nove institucije, biće dovoljno vremena do decembra da se napravi pomak u nastavku normalizacije odnosa.

Sandzakhaber / Izvor: novosti.rs

Exit mobile version