Naslovna Vijesti Politika Premijer hoće “svežu krv” u Vladi i neće slobodne strelce

Premijer hoće “svežu krv” u Vladi i neće slobodne strelce

Javnost u Srbiji tek je nešto malo bliže odgovoru na pitanje da li će građani ove godine, pored lokalnih i izbora u Vojvodini, birati i na vanrednim parlamentarnim izborima. Premijer Vučić kaže da su izbori mogući, ali da odluka još nije doneta.

Za premijera Vučića, politika nije matematika i zato, mada je najpopularniji političar i mada u odnosi u koaliciji odlični, kako obe strane tvrde, strana na kojoj je premijer ne isključuje mogućnost vanrednih parlamentarnih izbora.

O tome da li su izbori potrebni, odlučivaće predsednik države i Glavni odbor Srpske naredne stranke zakazan za nedelju, kaže Vučić. Dodaje da je Vladi potrebna sveža krv, ali misli da bi značajnija rekonstrukcija bila mučenje i uvod u višemesečni politički obračun.

Ne zvižduci u Areni već kritike koje, kako tvrdi, kao premijer trpi biće glavni razlog za raspisivanje izbora.

“Mi još nemamo tu konačnu odluku, ali mislim da je ta opcija moguća. Jedini razlog zbog još uvek ne mogu sa sigurnošću da vam kažem da ću to apsolutno i nedvosmisleno da učinim jeste da vidimo da li bi nas na bilo koji način to moglo da zaustavi, na 15 dana, mesec dana, u našim ekonomskim reformama. Dakle, to je jedini razlog, svi ostali razlozi su ‘za'“, kaže Vučić.

Premijer je za tim, umesto za mnoštva slobodnih strelaca. Želi svežu krv u Vladi, preko izbora, jer bi se, tvrdi, svaka veća rekonstrukcija Vlade pretvorila u mučenje koje bi trajalo godinu dana. Svako ko misli da su ovi zvižduci iz Arene okidač za izbore greši poručuje premijer:

“To je smešno. Ja sam trpeo da mi ceo stadion viče najpogrdnije reči, sutradan ste me videli nasmejanog, to je moj posao. Da trpim i paradajz i jaja i uvrede i najteže moguće reči”

Baš zbog toga, vicepremijer će razumeti premijera ako se odluči za izbore. Jer je i pored svih uspeha Vlade, Vučić, kako tvrdi Dačić, svakoga dana izložen kritikama i podmetanjima: “Ali ne mogu da razumem, s druge strane, lidere opozicije koji se kao zalažu za izbore, a boga mole da ne bude izbora, koji traže navodno izbore i prave ovakvu političku atmosferu, a znaju da će propasti na tim izborima”, navodi Dačić.

Razjedinjena opozicija koristi vlasti

Razjedinjena opozicija ide u prilog vladajućoj strukturi, ocenjuje urednik agencije Fonet Zoran Sekulić iz Foneta i to navodi kao jedan od mogućih razloga za raspisivanje izbora:

“Jer ne mogu da osporavaju evropske integracije, ne mogu da osporavaju dijalog s Kosovom, a mogu da idu na ekonomske i socijalne teme, ali sve dotle dok su razdrobljeni dotle oni nisu neka realna pretnja”, smatra Sekulić.

Već 19. januara biće jasnije hoće li se opozicija spojiti u izborni mozaik s obzriom na poziv lidera demokrata da nastupe zajedno svi koji neće sa SNS-om. Ukoliko na tim izborima izgubi, Vučić više neće biti premijer, ali, kako obećava, ni lider stranke.

izvor: N1

Exit mobile version