Naslovna Vijesti Prikupljeni potpisi za raspuštanje hrvatskog Sabora

Prikupljeni potpisi za raspuštanje hrvatskog Sabora

Inicijativa Socijaldemokratske partije (SDP) je prošla, pošto je prikupljeno 76 potpisa neophodnih za samoraspuštanje hrvatskog Sabora. Hrvatska demokratska zajednica borila (HDZ) se za tih 76 potpisa kako bi u naredih 30 dana pokušala da oformi novu parlamentarnu većinu za izglasavanje vlade koju bi vodio aktuelni ministar finansija Zdravko Marić.

Goran Beus Richembergh (HNS) rekao je za N1 da je prikupljeno “više nego dovoljno potpisa” za raspuštanje Sabora.

Miroslav Šimić iz Mosta kaže da nema tačnu informaciju o broju potpisa, pošto je to rezultat koordinacije više saborskih klubova. On je rekao da je Most predao svoje potpise za raspuštanje Sabora i najavio da će predsednici Republike pokazati potpise prema kojima se Most zalaže za izbore, a ne prekomponovanje Vlade.

Prema njegovim rečima, 15. jul je prihvatljiv datum za raspuštanje Sabora.

Inicijativu za raspuštanje Sabora pokrenuo je SDP sa svojim koalicionim partnerima, a njihovih poslanika u Saboru ima 56. Inicijativu su potpisala još tri poslanika Istarskog demokratskog sabora i jedan nezavisni poslanik. Podršku inicijativi SDP najavili su i Hrvatski demokratski savez Slavonije i Baranje i Hrid, koji ukupno imaju četiri poslanika, ali i još jedan nezavisi poslanik. Ipak, presudni su glasovi poslanika Mosta, njih 12, sa kojima SDP-ova inicijativca prolazi sa više od 76 glasova koliko je za samoraspuštanje Sabora predvideo Ustav.

izvor: N1

Exit mobile version