Naslovna Vijesti Princ Čarls otkrio spomen ploču britanskim humanitarkama

Princ Čarls otkrio spomen ploču britanskim humanitarkama

Britanski princ Čarls i vojvotkinja od Kornvola otkrili su spomen ploču u Katoličkoj porti u Novom Sadu, postavljenu u čast Margaret Polemis, Meri Lobek i Irine Marinković, tri Britanke koje su tu živele i bavile se humanitarnim radom.

Unuk i praunuk Margarete i Meri, Dušan Marinković, zajedno sa princom i vojvotkinjom učestvovao je u ceremoniji otkrivanja ploče i izjavio da su ove tri žene intenzivno radile na rekonstrukciji doma za decu u Sremskoj Kamenici, gde su radile 25 godina.

“Brinule su o siročićima bez nadoknade. To je bio njihov humanitarni rad, a živele su od skromnog nasleđa iz Velike Britanije. Ovaj gest sa otkrivanjem spomen ploče pokazuje da u kolektivnoj memoriji grada treba da bude zapisano da su u ovoj zgradi živele Engleskinje koje su svoj život posvetile humanitarnom radu”, rekao je Marinković.

Unuka i potomak ovih žena, Milica Bogdan Ličen, rekla je da su one bile dobrotvorke i da su se brinule o srpskoj deci.

“Nana mi je uvek govorila da je ona plave krvi. No to je bilo nemoguće dokazati”, dodala je ona.

Princa Čarlsa i njegovu suprugu Kamilu prethodno su na trgu slobode pozdravili građani, sa kojima su se rukovali i razmenili nekoliko reči, a zatim je u pratnji gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučeviča, kraljevski par učestvovao u programu u Katoličkoj porti.

Pozdravila su ih deca iz engleskog vrtića, predstavnici organizacija iz grada koje su se predstavile na štandovima, a tu je bio i gajdaš.

Prinčevski par posetiće danas, drugog dana boravka u Srbiji, i Galeriju Matice srpske gde će se susresti s kustosima i decom koja učestvuju u projektu Britanskog saveta – “Moving Museums”.

Princ od Velsa posetiće manastir Kovilj, a potom će obići Koviljsko-petrovaradinski rit. Vojvotkinja od Kornvola posetiće Muzej pčelarstva u Sremskim Karlovcima, gde će učestvovati na događaju “Fud iz grejt” (Food is Great).

Prinčevski par uveče će se vratiti u Beograd gde će u Narodnoj skupštini Srbije biti gosti na prijemu koji u njihovu čast organizuje predsednica Skupštine Maja Gojković u saradnji s ambasadom Velike Britanije.

Princ Čarls sa suprugom Kamilom u Beograd je došao iz Hrvatske, a balkansku turneju nastavlja posetama Crnoj Gori i Kosovu.

izvor: N1

Exit mobile version