Naslovna Vijesti Privreda raste, kada će građani osetiti boljitak?

Privreda raste, kada će građani osetiti boljitak?

Rast srpske privrede od 0,5 odsto, očekuju ove godine u Svetskoj banci. Ali, da li rast odražava stanje u celokupnoj privredi, ili je posledica poboljšanja samo u nekoliko oblasti.

Od pola do jednog procenta. To su procene stope rasta srpske ekonomije u ovoj godini. U svetskoj banci, kažu da BDP raste, te da je još značajnije da stopa nezaposlenosti opada. Situacija bi, smatraju u Banci, bila i bolja da nije bilo suše zbog čega je poljoprivreda podbacil

“Ostali delovi naše ekonomije su pokazali veoma značajan rast, pre svega prerađivačka industrija”, kaže Lazar Šestović iz Svetske banke.

Stručnjaci kažu i da je dobrim rezultatima kumovala i niska početna pozicija. Dnevni list Danas objavio je da je, prema podacima APR koji nisu objavljeni u javnosti, broj preduzeća lani smanjen za 2.000, a broj radnih mesta za gotovo 20.000.

U Agenciji kažu da će zvanične podatke o privredi u 2014. objaviti sredinom oktobra, kao i da su dosad Vladu upoznali sa preliminarnim podacima. Privrednici su ove godine do kraja juna, umesto kao dosad do kraja februara, imali rok da dostave izveštaje za prošlu godinu, pa ni obrada, kažu, nije mogla da bude završena ranije.

Oni – privrednici, pak, kažu da ne osećaju svi boljitak.

“Mi smo se zahvaljujući velikim starima poput Železare uspeli da dobijemo 0,5 odsto, eventualno će biti jedan odsto. ali to svejedno nije značilo i povećanje broja mikropreduzeća, malih preduzeća, preduzetnika”, naglašava Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca Srbije.

Što se rasta tiče, ekonomisti kažu da je, posebno u godini krize dobro što on postoji, ali da privreda, da bi građani rast osetili u svojoj svakodnevici, mora da raste najmanje četiri odsto godišnje.

izvor: N1

Exit mobile version