Naslovna Sandžak Novi Pazar Pronalazač iz Pazara traži naplatu patenta tepiha

Pronalazač iz Pazara traži naplatu patenta tepiha

Inženjer i pronalazač iz Novog Pazara Ensan Salihagić već 12 godina bezuspešno pokušava da naplati svoje patente koje je u proizvodnji tepiha i ćilima koristila kompanija “Vojin Popović”, čiji je bio dugogodišnji radnik. On je rekao da je 1991. godine sa upravom preduzeća potpisao ugovor o naknadi za korišćenje njegovih patenata koji su u procesu proizvodnje zamenili 20 radnika, povećavali ekonomičnost i produktivnost.

Ugovorom je bilo predviđeno da mesečno od preduzeća dobija 700 nemačkih maraka, ali mu novac nikada nije isplaćen.

“Kako sam shvatio da oni ignorišu moja potraživanja, 2004. godine sam bio prinuđen da ih tužim. Dobio sam ih na sudu i presudom je naloženo ‘Vojinu Popoviću’ da mi isplati 100.000 evra. Kompanija nije imala taj novac, pa sam, nerado, pristao na vansudsko poravnanje i prihvatio zemljište od 70 ari koje su mi ponudili, iako ono tada nije vredelo ni polovinu novca koji sam potraživao”, rekao je Salihagić.

Ensan je na to platio 2.500 evra poreza u dinarskoj protivvrednosti i još 500 evra kako bi se u katastru nepokretnosti upisao kao jedini vlasnik te parcele.

Ali, pošto je firma 2006. godine otišla u stečaj, godinu dana kasnije Salihagić je dobio poziv za ročište u Privrednom sudu u Užicu, gde je stečajni upravnik pokrenuo postupak da mu oduzmu zemljište.

“Iako bez ikakvog pravnog osnova, sud je presudio protiv mene i zemljište mi je oduzeto”, navodi Salihagić.

On se žalio Višem sudu u Beogradu koji je poništio tu presudu i naložio novo suđenje, ali je sud u Užicu opet odlučio da se Salihagiću zemlja oduzme, nakon čega je angažovao pravnog zastupnika iz Jagodine i žalio se Vrhovnom kasacionom sudu (VKS).

“Advokatici sam platio 4.500 evra jer me je uveravala da je zakon na mojoj strani i da sigurno pobeđujem. Ubrzo mi je poslala presudu koja je bila u moju korist i mislio sam da je sve završeno, jer nije bilo nikakve žalbe druge strane. Međutim, posle par meseci sam slučajno otkrio da je advokatica falsifikovala presudu VKS i da je zapravo presuđeno protiv mene. To mi je potvrđeno i u VKS, ali tada su već bili prošli svi rokovi i nisam mogao da se žalim Ustavnom sudu”, ogorčen je pronalazač pet registrovanih patenata.

Odmah je podneo krivičnu prijavu protiv advokatice, ali se ona do sada niti jednom nije pojavila na suđenju.

U međuvremenu, kako mu je već pravosnažnom presudom oduzeto zemljište, Salihagić je pokušao da naplati potraživanje od 100.000 evra iz stečajne mase “Vojina Popovića”, ali je njegov zahtev da se upiše među poverioce odbijen.

Kako bi se požalio na nepravdu koja mu je učinjena, obraćao se Ministarstvu pravde Srbije, tražio prijem kod ministra, a odgovoreno mu je da će “to biti u dogledno vreme”.

“U poslednjih nekoliko meseci sam tri puta pisao i premijeru Aleksandru Vučiću, ali nikakav odgovor nisam dobio. Sad sam se prijavio i za ovu akciju ‘Razgovor s premijerom’, spremio sam svu dokumentaciju i nadam se da ću imati priliku da mu predočim moj slučaj i moje muke”, rekao je Salihagić i najavio da će pravdu potražiti i u Strazburu.

izvor: rtv.rs

Exit mobile version