Naslovna Vijesti Protest kosovske opozicije na dan nezavisnosti

Protest kosovske opozicije na dan nezavisnosti

Policija je upozorila kako bi na demonstracijama opozicije u Prištini moglo doći do nasilja i ugrožavanja sigurnosti.

Kosovska opozicija najavila je za srijedu u Prištini, kada se navršava osam godina od proglašenja kosovske neovisnosti, prosvjed protiv najavljenog formiranja zajednice srpskih opština i demarkacije granice s Crnom Gorom.

Policija je prethodno upozorila kako bi na tom prosvjedu moglo doći do nasilja i ugrožavanja sigurnosti, ne isključujući ni upotrebu vatrenog oružja.

“Na osnovu prosvjeda koji su održani u prošlosti i procjene situacije, Policija Kosova posjeduje informaciju koja ukazuje da bi tokom prosvjeda neki pojedinci mogli upotrijebiti oružje koje može izazvati nasilje i ugroziti sigurnost građana i pripadnika policije”, ističe policija.

Precizirano je kako bi to mogle biti razne vrste tvrdih predmeta, ali i “Molotvljevi kokteli” te vatreno oružje.

Optužbe opozicije

Stoga su građani pozvani da budu oprezni i uzdrže se od nasilja, jer bi to moglo dovesti do negativnih posljedica po same sudionike prosvjeda, kao i po policajce zadužene za red i javnu sigurnost.

Dan uoči najavljenih prosvjeda, policija je uhapsila nekoliko članova pokreta Samoopredjeljenje, među njima i zastupnika u kosovskoj skupštini Glauka Konjufcu.

Prije njega slobode je lišen i glasnogovornik te stranke Fraser Krasniqi.

Oni su, zajedno s još 25 osoba, pod sumnjom da su prije šest godina oštetili vozila Eulexa u središtu Prištine.

Pokret Samoopredjeljenje smatra da se njihovi čelni ljudi i članstvo hapse kako bi se spriječio današnji prosvjed.

Po njima, “napadi i progon će imati suprotan učinak jer će prosvjed biti fantastičan”.

U osvrtu na osam godina kosovske neovisnosti agencija AFP podsjeća kako “kaotične scene” u kojima kosovski zastupnici bacaju suzavac u parlamentu, “teško odaju dojam države koja uspješno funkcionira”.

Ujedinjena opozicija oštro se protivi sporazumu o formiranju zajednice srpskih opština, koji je Priština potpisala s Beogradom uz posredovanje EU-a, a kritičari strahuju da će se time produbiti postojeće etničke podjele na Kosovu i povećati ovlasti Srbije.

‘Katalizator za akciju’

No, veći dio pripadnika opozicije smatra kako je sporazum “samo katalizator za akciju” povodom niza pritužbi na aktualne vlasti, među kojima su na prvom mjestu širenje korupcije, zaostali razvoj i zanemarivanje muslimanske većine na Kosovu, gdje živi najmanje 1,8 milijuna ljudi.

Procjenjuje se da najveći dio mladih namjerava otići u inozemstvo zbog visoke stope nezaposlenosti koja, prema navodima Svjetske banke, iznosi oko 40 odsto.

Neovisnost Kosova još ne priznaje nekoliko zemalja, među kojima su i Srbija, Španjolska i Rusija, dok je njegovo pridruživanje EU i dalje daleka budućnost, navodi francuska agencija.

Exit mobile version